Paleologu: Prin distrugerile provocate patrimoniului, "blazonul naţional este cacarisit"

Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a declarat miercuri, la lansarea la târgul de carte Bookfest a volumului "Cartea neagră a patrimoniului", că, prin distrugerile provocate clădirilor de valoare din Capitală, "blazonul naţional este cacarisit".

114 afișări
Imaginea articolului Paleologu: Prin distrugerile provocate patrimoniului, "blazonul naţional este cacarisit"

Paleologu: Prin distrugerile provocate patrimoniului, "blazonul naţional este cacarisit" (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Dacă capitala ţării este mutilată (...) blazonul naţional este cacarisit", a spus Theodor Paleologu, la lansarea "Cărţii negre a patrimoniului".

Volumul, realizat de Ordinul Arhitecţilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), prezintă, în 120 de pagini, daunele provocate clădirilor de patrimoniu din Bucureşti, prin intermediul unor fotografii şi al unor texte explicative, ultimele fiind semnate de autori precum Hana Derer, Dan Lungu şi Andrei Pippidi.

"Nicio altă capitală nu a fost distrusă cum a fost distrus Bucureştiul în ultimii 20 de ani", a adăugat ministrul Culturii, care a spus că va prezenta cartea şi în Parlamentul României.

Făcând parte dintr-o serie editorială ce doreşte a prezenta daunele suferite de patrimoniul naţional în diferite oraşe, primul volum al "Cărţii negre" tratează astfel de probleme la nivelul Bucureştiului şi a fost descris de Paleologu drept "o carte despre care vom mai vorbi mult".

Tirajul volumului, conceput sub forma unui dosar cu şină, este de 3.000 de exemplare. "Am ales Bucureştiul pentru că Bucureştiul e cazul pe care îl ştim cel mai bine şi cazul de distrugere aberantă şi scandaloasă", a mai spus ministrul Culturii, care semnează, de altfel, prefaţa volumului.

"Prefaţa se referă la patriotism (...) Patriotismul începe cu grija pentru patrimoniu", a adăugat acesta. Ministrul Culturii a spus că, în lipsă de patriotism, la români, "cocoşismul" este compensatoriu. "Compensăm prin cocoşism", a precizat acesta.

Paleologu a vorbit despre corupţia care există în România, în ceea ce priveşte patrimoniul naţional. "Sunt singurul ministru din Guvernul României care vorbeşte de corupţie", a spus acesta, adăugând că actele de corupţie sunt mai vizibile în domeniul patrimoniului. "Trebuie pusă în Parlamentul României întrebarea dacă vrem să avem o memorie naţională", a adăugat acesta.

Consilierul de Stat în Administraţia Prezidenţială, Bogdan Tătaru Cazaban, a spus că volumul face parte dintr-un raport mai amplu al ministrului asupra patrimoniului. "Este o carte care deschide, cu eleganţă şi sobrietate, o rană", a spus acesta. "Este o carte demnă de Ministerul Culturii şi de Ordinul Arhitecţilor".

Lansarea cărţii face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Culturii, "Omul dărâmă locul", ce urmăreşte schimbarea percepţiei publice asupra patrimoniului construit şi care se va desfăşura până pe 3 iulie.

Volumul "Cartea neagră a patrimoniului" a fost editat de Coresi şi coordonat de Hanna Derer, consilier personal al ministrului pe probleme de patrimoniu. Autorii volumului sunt Hanna Derer, Peter Derer, Dan Lungu, Dana Mihai şi Andrei Pippidi.

După lansarea de la Bookfest, va fi organizată, pe 18 iunie, o dezbatere pe marginea acestei cărţi, la Librăria Cărtureşti din Bucureşti, de la ora 13.00.

Printre participanţii la dezbatere se numără Theodor Paleologu, Bogdan Tătaru Cazaban, consilier de stat în Administraţia Prezidenţială - Departamentul Cultură, Culte, consilierii ministrului Culturii Hanna Derer şi Irina Iamandescu şi Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici