Papa Francisc conduce slujba de rămas bun a fostului Papă Benedict al XVI-lea

Papa Francisc a prezidat joi funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea, rostind o omilie în care l-a comparat pe predecesorul său cu Iisus în faţa a zeci de mii de persoane îndurerate în Piaţa Sfântul Petru, scrie Reuters.

301 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc conduce slujba de rămas bun a fostului Papă Benedict al XVI-lea

Vatican News

În sunetul clopotelor care băteau, 12 persoane au purtat sicriul de lemn cu rămăşiţele lui Benedict din Bazilica Sfântul Petru şi l-au aşezat pe pământ în faţa celei mai mari biserici din creştinătate.

Aplauzele au izbucnit pe vasta esplanadă pavată, care era învăluită în ceaţă, în semn de respect pentru Benedict, un erou pentru conservatorii romano-catolici care a şocat lumea prin demisia sa în urmă cu aproape un deceniu.

Francisc a sosit în piaţă într-un scaun cu rotile. Necăjit din cauza unui genunchi bolnav, Suveranul Pontif a stat pe un scaun privind sicriul, uşor cocoşat şi cu faţa posomorâtă, în timp ce corurile cântau în latină.

În omilia sa citită din acelaşi loc, Francisc a folosit mai multe referinţe biblice şi scrieri ale Bisericii în care părea să-l compare pe Benedict cu Iisus, inclusiv ultimul său cuvânt înainte de a muri pe cruce: „Tată, în mâinile tale îmi încredinţez spiritul meu”.

De asemenea, Francisc s-a referit la Benedict în mod indirect, parafrazând alte referinţe biblice la Iisus, inclusiv „iubirea înseamnă să fii gata să suferi” şi că adunarea „îl încredinţa pe fratele nostru în mâinile Tatălui”.

De asemenea, referindu-se la Benedict în timpul slujbei concelebrate de 125 de cardinali, 200 de episcopi şi aproximativ 3.700 de preoţi, Francisc a vorbit despre „înţelepciunea, tandreţea şi devotamentul pe care ni le-a dăruit de-a lungul anilor”.

El l-a menţionat pe Benedict pe nume doar o singură dată, în ultimul rând, spunând: „Nu am avut timp să vorbesc despre Benedict: „Benedict, prieten credincios al Mirelui,(Isus) fie ca bucuria ta să fie deplină atunci când îi auzi vocea, acum şi în veci!”.

Clerici din întreaga lume, câţiva şefi de stat şi mii de credincioşi au participat la ceremonie, în timp ce soarele străpungea încet prin ceaţă.

Peste 1.000 de agenţi de securitate italieni au fost chemaţi să ajute la protejarea evenimentului, iar spaţiul aerian din jurul micului Sfântul Scaun a fost închis pentru toată ziua. Italia a ordonat ca steagurile din întreaga ţară să fie arborate la jumătate de catarg.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici