Patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane "ASTRA", în pericol

Patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane "ASTRA" este în pericol, după ce, în urma unei reorganizări a muzeelor sibiene, cinci colecţii au fost înghesuite în două săli care nu măsoară mai mult de 500 metri pătraţi.

1 afișare
Imaginea articolului Patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane "ASTRA",  în pericol

Patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane "ASTRA", în pericol

Potrivit directorului adjunct al Complexului Naţional Muzeal "ASTRA", Ion Olaru, această stare de improvizat şi înghesuială în care se găsesc în prezent colecţiile Muzeului Civilizaţiei Transilvane "ASTRA" contravine regulilor de conservare ştiinţifică a patrimoniului muzeal, putând duce la "degradări catastrofale" cu pierderi ale patrimoniului, din cauza, în primul rând, a imposibilităţii fizice de a controla starea de conservare a obiectelor şi a lua cele mai elementare măsuri de conservare activă.

Din acest motiv, se impune luarea unor măsuri menite să pună la adăpost patrimoniul valoros care aparţine României şi culturii europene şi universale.

Potrivit muzeografilor sibieni, patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Populare Transilvane "ASTRA" se compune din cinci colecţii tematice de o valoare etnografică inestimabilă din punct de vedere documentar, artistic, tehnic şi chiar istoric, atestând, prin creaţii de o rară frumuseţe şi valoare, geniul creator al poporului nostru.

Peste 400 de piese aparţinând acestor colecţii fac obiectul evaluării specialiştilor şi clasării conform criteriilor stabilite prin lege în categoria "TEZAUR" al Patrimoniului Cultural Naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici