Patru directori ai Google, implicaţi într-un proces la Milano

Patru directori ai Google vor compărea marţi în faţa unui tribunal din Milano în cadrul unui proces care ar putea avea consecinţe importante asupra dreptului la intimitate pe Internet şi a viitorului site-urilor de partajare a înregistrărilor video, relatează Financial Times, în ediţia online.

54 afișări
Imaginea articolului Patru directori ai Google, implicaţi într-un proces la Milano

Patru directori ai Google, implicaţi într-un proces la Milano (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un procuror italian a formulat acuzaţii penale împotriva celor patru, printre care se află directorul Google pe probleme juridice, David Drummond, şi directorul executiv pentru dreptul la intimitate, după postarea pe Google Video a unei înregistrări cu un adolescent cu handicap tratat cu brutalitate de alţi tineri.

Cei patru sunt acuzaţi de defăimare împotriva unei persoane cu handicap şi încălcarea codului italian privind dreptul la intimitate şi riscă pedepse cu închisoarea de până la trei ani. Unul dintre ei, George Reyes, fost director financiar, s-a retras, de atunci, din companie. Cel de al patrulea este Arvind Desikan, director de marketing.

Cazul se referă la unui incident de la o şcoală din Torino, în 2006, care a provocat un scandal în Italia. Patru adolescenţi au fost filmaţi în timp ce agresau un tânăr care suferă de sindromul Down. O înregistrare de trei minute cu telefonul mobil a fost postată pe Google Video, unde a fost accesată de mii de utilizatori timp de aproximativ două luni, înainte de a fi ştearsă de Google în urma intervenţiei Guvernului şi poliţiei italiene.

Procurorul Francesco Cajani a declarat că Google ar fi trebuit să acţioneze pentru a preveni postarea înregistrării şi că neacţionând în acest mod a încălcat dreptul la intimitate al adolescentului cu handicap. Google a subliniat că a şters înregistrarea imediat ce a luat cunoştinţă despre ea şi că a cooperat cu anchetatorii pentru identificarea celor patru adolescenţi implicaţi. Compania susţine că "a căuta să învinovăţeşti o platformă neutră pentru conţinutul postat pe aceasta este un atac direct la adresa caracterului gratuit şi deschis al Internetului", precizând că va continua să "îşi apere cu vigoare angajaţii acuzaţi în acest caz".

Experţi juridici şi în domeniul dreptului la intimitate sunt de părere că acest caz ar putea conduce la stabilirea unor noi reguli cu privire la modul de funcţionare a site-urilor de partajare a înregistrărilor video şi la controlarea conţinutului postat. "Acesta este primul caz, nu doar din Italia, ci din Europa, pentru stabilirea clară a problemelor legale de site-urile de partajare a înregistrărilor video", a declarat Oreste Pollicino, un profesor de drept de la Universitatea Bocconi din Milano.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici