Patru membri CA-TVR îl acuză pe alt membru că îl consideră pe Lucaci mai presus de orice regulament

Patru membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu, îl acuză pe un alt membru CA, Adrian Ştefan Bădescu, că îl consideră pe Claudiu Lucaci, fostul şef al Ştirilor TVR, "mai presus de orice regulament şi de orice corectitudine".

203 afișări
Imaginea articolului Patru membri CA-TVR îl acuză pe alt membru că îl consideră pe Lucaci mai presus de orice regulament

Patru membri CA-TVR îl acuză pe alt membru că îl consideră pe Lucaci mai presus de orice regulament (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu, membri ai CA al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au reacţionat, joi, într-un punct de vedere remis agenţiei MEDIAFAX, după ce Adrian Ștefan Bădescu, un alt membru al CA al TVR, a sesizat Comisiile pentru Cultură din Parlament privind posibile abuzuri făcute de Stelian Tănase, preşedintele-director general al televiziunii, la Ştirile TVR, unde Claudiu Lukacsi (cunoscut şi sub numele Claudiu Lucaci, n.r.) a fost înlocuit cu Raluca Stroe Brumaru (cunoscută şi sub numele Raluca Stroe Brumariu, n.r.).

Radu Carp este membru în CA al TVR din partea PDL, Romina Surugiu, din partea Administraţiei Prezidenţiale (fiind numită în mandatul preşedintelui Traian Băsescu), Adrian Bucur, din partea PC, şi Cristian Vasile Petcu, din partea PNL. În schimb, Adrian Ştefan Bădescu este membru în CA al SRTv din partea Guvernului.

Astfel, Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu spun, în punctul de vedere remis joi agenţiei MEDIAFAX, că au luat la cunoştinţă "cu surprindere despre acuzaţiile grave" ale colegului lor de CA, Adrian Ştefan Bădescu.

"Aceste acuzaţii aduc grave prejudicii de imagine SRTv, întrucât prezintă în mod eronat situaţia evaluării interne a personalului SRTv şi acuză abuzuri fără a prezenta exemple concrete", spun Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu.

Aceştia se întreabă de unde are Adrian Ştefan Bădescu date din dosarul personal al Ralucăi Stroe Brumariu, "pe care le prezintă eronat", într-una din sesizările transmise Comisiilor pentru Cultură ale Parlamentului.

"Le-a cerut oficial şi i-au fost date? Nu ne aducem aminte ca o asemenea solicitare să fi fost făcută în cadrul Consiliului de Administraţie. Ori poate cineva a sustras date confidenţiale din dosarele angajaţilor SRTv? Situaţia contractului individual de muncă al salariatei Raluca Stroe Brumariu este confidenţială, ca dealtfel orice contract de muncă ce produce efecte în România", spun Carp, Surugiu, Bucur şi Petcu.

Aceştia mai spun că "evaluarea întregului personal cu atribuţii de conducere s-a făcut în baza unui raport individual de activitate".

"Odată cu Claudiu Lucaci au fost evaluaţi şi ceilalţi manageri, care şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de SRTv şi au întocmit rapoarte proprii de activitate, pe care le-au susţinut în faţa Comisiilor de evaluare. Problema cu care Comisia s-a confruntat în cazul lui Claudiu Lucaci a fost că nu a putut face dovada că lui îi aparţine raportul de activitate întrucât, simultan, o altă angajată a depus un raport identic. Regulamentul evaluării prevedea explicit faptul că documentul evaluat trebuia să fie personal. În baza acestei constatări, Comisia de contestaţie a admis faptul că exista un viciu de procedură", spun Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu, precizând că această situaţie se putea rezolva imediat, dacă prima Comisie de evaluare admitea observaţia formulată de Surugiu şi solicita refacerea examinării.

"Doar că persoane ca Adrian Bădescu l-au considerat pe Claudiu Lucaci mai presus de orice regulament şi de orice corectitudine profesională şi au dat note maxime pe un raport de activitate al cărui autor era neclar. Mai mult, în timpul evaluării, chiar Adrian Bădescu a încercat s-o intimideze pe Romina Surugiu, acuzând-o că este obsedată de plagiat. Într-adevăr, suntem cu toţii obsedaţi de plagiat, în condiţiile în care plagiatul domnului Victor Ponta, şeful direct al domnului Bădescu, pare că îi contaminează grav şi pe cei din jur", mai spun Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu.

Aceştia precizează că Adrian Ştefan Bădescu cere imperativ să se dea publicităţii înregistrarea celei de-a doua runde de evaluare a lui Claudiu Lucaci, când, de fapt, ar trebui să ceară să se facă publică prima înregistrare, în care a aflat că raportul de activitate al lui Claudiu Lucaci nu respecta regulamentul intern.

"Oare ce ar spune Inspecţia Muncii, pe care o convoacă, dacă ar afla că, în SRTv, unii membri ai Consiliului de Administraţie aplică criterii de evaluare a activităţii diferite de la salariat la salariat? Ar trebui să se solicite Inspecţiei Muncii şi Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti analizarea situaţiei angajatului Claudiu Lucaci, aflat în acest moment în concediu medical, plătit din bani publici. Este oare Claudiu Lucaci în concediu medical, în timp ce sosia lui participă la reuniuni publice unde este filmată chiar de echipa TVR? Sau viceversa? Această nedumerire ne-o poate risipi chiar apărătorul din oficiu al lui Claudiu Lucaci, domnul Adrian Ştefan Bădescu. În fond, el pe cine apără: pe Claudiu Lucaci sau pe sosia sa aflată în concediu medical?", mai spun Carp, Surugiu, Bucur şi Petcu.

Potrivit acestora, întreaga situaţie va trebui analizată de Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, respectiv Comisia pentru cultură şi media din Senat.

"Trebuie lămurite, astfel următoarele lucruri: situaţia a două rapoarte de activitate identice dar cu autori diferiţi, sustragerea de date din dosarele personale ale angajaţilor SRTv şi invocarea acestora în public de către un membru al Consiliului de Administraţie şi, de asemenea, legalitatea unui concediu medical plătit din bani publici. Solicităm acestor comisii analiza situaţiei descrise şi ne manifestăm disponibilitatea de a participa la o şedinţă comună dedicată acestui subiect de interes public", mai spun Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur şi Cristian Vasile Petcu.

De cealaltă parte, Adrian Ştefan Bădescu, care este membru în CA al Societăţii Române de Televiziune din partea Guvernului, a transmis recent două sesizări Comisiilor pentru cultură din Parlament, în care face trimitere la situaţia Ştirilor TVR, au confirmat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Într-una din sesizări, Adrian Ştefan Bădescu spune că în procesul de reevaluare a lui Claudiu Lucaci s-ar fi făcut "acte abuzive şi posibile fapte infracţionale".

Bădescu face referire la faptul că Lucaci a primit la reevaluarea sa un punctaj sub cel necesar pentru a-şi putea păstra funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri din Societatea Română de Televiziune, iar contestaţia făcută de acesta a fost respinsă. Lucaci a fost reevaluat, deşi a obţinut un punctaj care îi permitea să îşi menţină actuala funcţie la prima evaluare a activităţii sale, însă o comisie condusă de Stelian Tănase, preşedintele-director general (PDG) al TVR, a decis că procesul de evaluare în cazul său trebuie reluat.

"Consider ca procesul de evaluare/ reevaluare al coordonatorului cu atribuţii de Director Ştiri a fost viciat cu intenţie de către organizatorul procesului, iar acest fapt poate aduce prejudicii grave SRTv, cât timp nu sunt lămurite aspectele semnalate", spune Adrian Ştefan Bădescu, în această sesizare obţinută de MEDIAFAX şi prezentată miercuri de agenţie.

Adrian Ştefan Bădescu susţine că Stelian Tănase, prin Departamentul de Resurse Umane (DRU) şi Departamentul Juridic al TVR, a refuzat să pună la dispoziţia membrilor CA al TVR înregistrările audio privind reevaluarea lui Claudiu Lucaci, încălcând astfel dispoziţiile CA al SRTv.

Pe de altă parte, într-o altă sesizare transmisă Comisiilor pentru Cultură ale Parlamentului, Adrian Ştefan Bădescu se referă la Raluca Stroe Brumaru, care a fost numită coordonator al Ştirilor TVR în locul lui Claudiu Lucaci, printr-o decizie luată de Stelian Tănase.

"Baza legală pentru un interimar este emiterea de către PDG a unei decizii de retragere a atribuţiilor de coordonator. Până în acest moment, nu ştim dacă există aşa ceva. Mai mult, numirea s-a făcut cât timp contractul de muncă al dlui Lucaci este suspendat din motive medicale", spune Bădescu, precizând că un Contract Individual de Muncă (CIM) conţine actul adiţional prin care sunt primite atribuţiile de coordonare şi nu poate fi schimbat pe perioada concediului medical.

Totodată, Adrian Ştefan Bădescu susţine că Raluca Stroe Brumaru "nu a semnat, din februarie 2013 şi până săptămâna trecută, noul CIM cu funcţia obţinută după selecţie (selecţia care a avut loc în TVR, n.r.) şi nici fişa postului în care sunt prevăzute atribuţiile sale de jurnalist TV". "Prin urmare, TVR este pasibilă de sancţiune (ITM-Inspecţia Muncii), iar persoanele care au ascuns această situaţie (DRU şi Dep Juridic) trebuie cercetate disciplinar. În mod normal, Codul muncii obligă angajatorul să desfacă contractul de muncă al unui angajat care refuză neîntemeiat semnarea CIM şi a fişei de post. Se pune întrebarea în ce bază juridică a fost efectuată prestaţia de către acest angajat, ce salariu i-a fost acordat (cel dinainte de selecţie sau după?)", spune Adrian Ştefan Bădescu.

El mai spune că toate actele semnate de Raluca Stroe Brumaru pot fi lovite de nulitate în perioada în care titularul, Claudiu Lucaci, nu şi-a încetat mandatul. "În această situaţie, PDG poartă răspunderea pentru împuternicirea de semnătură fără drept a unei alte persoane, iar aceasta din urmă poate fi acuzată de uzurpare de calităţi oficiale", afirmă Bădescu.

Aceste dispute între aceşti cinci membri ai CA al TVR vin în contextul în care, cel mai probabil săptămâna viitoare, urmează să fie analizat de parlamentari raportul de activitate al SRTv pe anul 2014.

Respingerea de Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a Consiliului de Administraţie al TVR, din care face parte şi preşedintele-director general al instituţiei, Stelian Tănase, dar şi Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur, Cristian Vasile Petcu şi Adrian Ştefan Bădescu, alături de alte persoane.

Primul pas pentru demiterea CA al TVR şi implicit a lui Stelian Tănase de la conducerea SRTv a fost făcut, marţi, când Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici