Pe pragul morţii: cuvinte celebre, de-a lungul vremii

Pornind de la cartea "Ultimele cuvinte" de Catherine Guennec, Le Figaro face o trecere în revistă a cuvintelor de rămas bun rostite de personalităţi şi personaje de-a lungul vremii.

745 afișări
Imaginea articolului Pe pragul morţii: cuvinte celebre, de-a lungul vremii

Pe pragul morţii: cuvinte celebre, de-a lungul vremii

Karl Marx (1818-1883), filozof, teoretician al comunismului: "Ieşi afară! Ultimele cuvinte contează doar pentru imbecilii care n-au spus nimic toată viaţa!" – adresându-se cameristei care se pregătea să-şi noteze ultimele sale cuvinte.

"Aşa se moare?" au fost ultimele cuvinte pe care le-a rostit Coco Chanel (1883-1971) după ce, întorcându-se de la plimbare, s-a întins în pat din pricina unei dureri intense în piept.

"Ştergeţi asta de pe mine!" au fost ultimele cuvinte ale lui Georges Clemenceau (1841-1929), prim-ministru al Franţei, referindu-se la uleiul cu care fusese miruit de preotul care-l asista pe patul de moarte.

"Nu-i nimic..." au fost ultimele cuvinte ale lui Henric al IV-lea (1553-1610), rege al Franţei, care a murit asasinat de François Ravaillac, după ce scăpase cu viaţă din alte 20 de atentate.

"Aduceţi-l pe Bianchon! Doar Bianchon mă poate salva!" a exclamat pe patul de moarte Honoré de Balzac (1799-1850). Bianchon este unul dintre personajele sale, medicul din monumentalul ciclu intitulat "Comedia umană".

Pictorul Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901) a părăsit această lume rostind cuvintele: "Tâmpit bătrân!" cu referire la tatăl său.

"Aduceţi-mi soţia, doctorul şi ceasul!" – a cerut, pe patul de moarte, compozitorul Richard Wagner (1813-1883).

"Văd o lumină neagră... Fiţi fericiţi, gândiţi-vă la mine, iubiţi-mă..." au fost ultimele cuvinte ale lui Victor Hugo (1802-1885).

"De multă vreme n-am mai mâncat cu o asemenea plăcere" i-a spus scriitorul şi filosoful Denis Diderot (1713-1784) soţiei sale, la masă, cu câteva clipe înainte de a muri.

"Nu uita să arăţi mulţimii capul meu. Merită!" – a spus Danton (1759-1794), om politic şi unul dintre conducătorii Revoluţiei franceze, înainte de a fi ghilotinat.

Agatha Christie (1890-1976) a părăsit acestă lume spunând: "Îmi voi întâlni Creatorul".

Matematicianul francez Thomas Fantet de Lagny (1660-1734) a rostit "144!", răspunzând la întrebarea care este pătratul lui 12, prin care i se verifica, pe patul de moarte, starea de conştienţă.

Charles Maurras (1868-1952), scriitor, om politic şi academician francez, surd de la vârsta de 14 ani, a rostit pe patul de moarte: "Pentru prima data aud pe cineva venind".

În fine, criminalul american James W. Rogers (1910-1960) a spus, atunci când a fost întrebat care îi este ultima dorinţă, înainte de a fi executat prin împuşcare: "O vestă antiglonţ".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici