Personalităţi ale vieţii publice sprijină Televiziunea Publică

Peste 400 de personalităţi din medii precum cultură, sport, educaţie, muzică şi divertisment au semnat un manifest de susţinere a Televiziunii Publice, aflată, potrivit unui comunicat SRTv remis MEDIAFAX, în faţa tot mai multor atacuri mediatice concertate care subminează credibilitatea instituţiei

59 afișări
Imaginea articolului Personalităţi ale vieţii publice sprijină Televiziunea Publică

Personalităţi ale vieţii publice sprijină Televiziunea Publică (Imagine: Mediafax Foto)

Conform manifestului - semnat, printre alţii, de Florin Piersic, Dan Puric, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Emilia Popescu, Marius Bodochi, Dan Mihăescu, Mircea Baniciu, Margareta Pâslaru, Mihaela Mihai, Ducu Bertzi, Dan Bittman, Marian Ionescu, Vasile Şeicaru, Aurel Tămaş, Alex Revenco, Gabriela Szabo, Ruxandra Dragomir, Mariana Bitang, Mihai Coman, Ioan Bogdan Lefter, Alexandru Chira, Toni Grecu, Pavel Şuşară, Andreea Răducan, Mihai Trăistariu, Cristian Mandeal, Alexandru Tomescu, Andrei Blaier, Medeea Marinescu, Alexandru Ghilduş, Liviu Mihaiu, Grigore Leşe, Ivan Patzaichin, Tiberiu Soare, Dan Dediu şi membrii Orchestei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" -, Televiziunea Publică a devenit, în ultima perioadă, ţinta unor atacuri de imagine.

"Constatăm că, în ultima vreme, Televiziunea Publică a devenit obiectul unor atacuri concertate de imagine, inclusiv cu privire la rostul şi necesitatea existenţei sale. Tot mai multe voci din sfera politică şi nu numai şi-au făcut un punct de glorie din a cere fie reducerea finanţării de care beneficiază Televiziunea Publică, fie eliminarea unora dintre canalele sale, fie, chiar, desfinţarea ei. Hulită de mulţi, dar folosită de şi mai mulţi, Televiziunea Publică a fost şi casă şi şcoală pentru mulţi jurnalişti, actori, regizori, oameni de litere, oameni de cultură, oameni politici, oameni din toate categoriile sociale. Astăzi, la 20 de ani de la căderea comunismului în România, Televiziunea Publică are nevoie din nou să fie apărată, pe de-o parte de ignoranţa care generează în piaţa media idei cu privire la aşa-zisa inutilitate a unei televiziuni publice, iar pe de alta, de atacurile unor grupuri care au interese directe in piaţa audiovizuală", se arată în manifest.

Preşedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, a precizat că această campanie nu este dedicată numai personalităţilor marcante, ci şi oamenilor obişnuiţi, telespectatorilor, principalii beneficiari ai eforturilor zilnice depuse de angajaţi. "Mulţumesc tuturor celor care au venit în sprijinul Televiziunii Publice şi le suntem profund recunoscători pentru gestul lor de solidaritate. Strângerea de semnături va continua la nivel naţional", a declarat Sassu.

"Am asistat împreună la conturarea unei pieţe puternice, competitive, a televiziunilor româneşti şi acesta este un lucru bun. Cu toţii cunoaştem fascinaţia fluxului de informaţii şi modul în care se manifestă puterea periculoasă a selecţiei între valoare şi comercial - cuprinse toate în forţa pe care o are televiziunea. În acest spaţiu este nevoie de o televiziune puternică, independentă de influenţele unor grupuri economice, capabilă să furnizeze informaţii şi valori fără cenzură. Această televiziune nu poate fi decât Televiziunea Publică", se indică în manifestul de susţinere a Televiziunii Publice.

"Din nefericire, Televiziunea Publică se află de câţiva ani într-un impas financiar destul de grav, încercând din răsputeri să-şi îndeplinească misiunea pentru care a fost creată şi pentru care există în prezent toate televiziunile publice europene sau de pe plan mondial - aceea de reper în informare, formare şi divertisment de calitate pentru cetăţenii unei ţări. Cauzele sunt multiple, de la faptul că gradul de evaziune la plata taxei tv este imens, până la adoptarea unor legi care au afectat financiar direct Televiziunea Publică, la momente de management defectuos sau la evoluţii defavorabile ale pieţei media", se indică în acelaşi document.

"Considerăm că România, întreaga societate, are nevoie de o televiziune publică puternică şi credibilă, de un pilon de informare, reper pentru valorile morale şi culturale ale cetăţenilor români.
Este imperios necesar ca statul român să susţină, atât material, cât şi moral Televiziunea Publică. În acelaşi timp, însă, independenţa Televiziunii Române nu va putea fi asigurată dacă sursele de finanţare vor fi înclinate mai mult către stat decât către societate", sunt cuvintele ce încheie manifestul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici