Peste două sute de "cavaleri" şi "domniţe", la deschiderea Festivalului "Sighişoara Medievală"

Peste 200 de "cavaleri" şi "domniţe", soldaţi şi menestreli au participat, vineri după-amiază, la parada din deschidere a Festivalului "Sighişoara Medievală", a cărei a XXI-a ediţie, din perioada 26 - 28 iulie, are ca temă centrală "Vlad - Cavalerul Dreptăţii".

486 afișări
Imaginea articolului Peste două sute de "cavaleri" şi "domniţe", la deschiderea Festivalului "Sighişoara Medievală"

Peste două sute de "cavaleri" şi "domniţe", la deschiderea Festivalului "Sighişoara Medievală" (Imagine: Luiza Puiu/Arhiva Mediafax Foto)

Îmbrăcaţi în costume de epocă, peste 200 de “cavaleri” şi “domniţe”, dar şi soldaţi şi menestreli au defilat pe străzile vechiului burg, în cadrul Marii Parade a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, începând din “Oraşul de jos” şi oprindu-se în final la scena centrală din "Piaţa Vlad Cavalerul Dreptăţii" (Piaţa Cetăţii).

Aici, a avut loc deschiderea oficială cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei de către regizorul festivalului, Liviu Pancu.

Străzile Cetăţii din Sighişoara sunt pline, ca în fiecare an, de meşteşugari, sculptori în lemn, pictori şi diverşi artişti, care-şi expun producţiile în faţa unui public numeros. Alături de aceştia, sunt prezenţi artişti reprezentând ordine cavalereşti, actori, trupe medievale de dans şi muzică.

Tema centrală din acest an - "Vlad - Cavalerul Dreptăţii" aduce la cea de a XXI-a ediţie a Festivalului, din perioada 26-28 iulie arealul medieval pur românesc prin Vlad Ţepeş - Cavalerul Dreptăţii, "pornindu-se de la ideea că Vlad Dracul, fost domnitor al Ţării Româneşti (1436-1442 şi 1443-1447), s-a stabilit la Sighişoara între anii 1431-1435. În Cetatea Sighişoarei se naşte în 1431 cel de-al doilea fiu al său, Vlad Ţepeş, cel care a fost denumit şi Vlad Drăculea şi care ulterior a devenit, prin romanul de mare succes al scriitorului Bram Stoker, contele Dracula".

Programul primei zile de festival cuprinde concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii - adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi "judecata de taină a trădătorilor", la Turnul cu Ceas.

În "Piaţa Drăculeştilor" (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în "Piaţa Micilor Dragoni" (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În "Tabăra Cavalerilor Lup" se vor proiecta filme istorice, iar la "Casa Cronicarilor", de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti.

În 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi susţinute conferinţele "Eroul medieval în timpul modern", "Ordinul Dragonului" şi "Muzica la marile curţi europene". La miezul nopţii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torţe, spectacolele "Marea taină a cavalerilor" şi "Întâlnirea cu Vlad Cavalerul Dreptăţii", iar în 28 iulie sunt programate focul de artificii, "Marea retragere cu torţe" şi "Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii".

La ediţia din acest an a festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Ediţia din acest an a Festivalului "Sighişoara Medievală are un buget de peste 340.000 de lei, cea mai mare parte a banilor fiind asigurată de municipalitate.

Evenimentul este organizat de Primăria Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Naţional şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Trupa Noua Acropolă şi UNATC Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici