Pianistul spaniol Josu de Solaun a câştigat secţiunea Pian a Concursului Enescu 2014

Josu de Solaun din Spania a câştigat premiul I al secţiunii Pian a Concursului Enescu, sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiştii finalişti au susţinut concerte alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", potrivit unui comunicat.

478 afișări
Imaginea articolului Pianistul spaniol Josu de Solaun a câştigat secţiunea Pian a Concursului Enescu 2014

Pianistul spaniol Josu de Solaun a câştigat secţiunea Pian a Concursului Enescu 2014

Premiul I i-a revenit pianistului spaniol Josu de Solaun, care datorită Concursului Enescu are şi oportunitatea de a interpreta, anul viitor, în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia).

Născut pe 27 octombrie 1981, câştigătorul secţiunii de pian a Concursului Enescu 2014, pianistul Josu de Solaun a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta, Leos Janacek Symphony Orchestra.

La Bucureşti, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat, chiar pe strada George Enescu. "Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de 6 ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Sunt fan Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român", a declarat Josu de Solaun.

De Solaun a interpretat în semifinala concursului "Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor", de George Enescu, în timp ce în finala a cântat "Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23", de Piotr Ilici Ceaikovski.

Premiul al doilea al secţiunii de pian a Concursului Enescu 2014 i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy din Rusia, în timp ce premiul al treilea a fost câştigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

Pianiştii finalişti Josu de Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia) şi Vassilis Varvaresos (Grecia) au încheiat, sâmbătă, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Enescu, interpretând alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta renumitului Justus Frantz, "Concertul Nr. 1" de Ceaikovski şi "Concertul Nr. 3" de Rahmaninov, într-o sală a Ateneului Român arhiplină, în care s-a stat şi în picioare. Publicul a putut urmări finala de pian în transmisie live şi pe ecranul amplasat în faţa Ateneului Român, o premieră tehnologică a acestei ediţii a Concursului Enescu.

"Este o mare bucurie să mă aflu în România în aceste circumstanţe. Am avut şansa ca mulţi artişti români să vină să trăiască şi să interpreteze în Franţa şi, datorită lor, viaţa noastră culturală este astăzi mai bogată", şi-a început discursul pianistul francez de renume internaţional Jean-Claude Pennetier, preşedintele juriului secţiunii de pian a Concursului Enescu 2014.

Juriul secţiunii de pian a fost format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev şi Alan Weiss.

Pe scena Ateneului Român a urcat şi pianista Adela Liculescu (România), semifinalistă, care a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bine clasat concurent român, acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu.

Tot sâmbătă seară au fost acordate şi premiile secţiunii compoziţie, unde au intrat în concurs 31 de lucrări. Sebastian Androne a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică - "Tektonum", iar Alexandru Stefan Murariu a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare camerală - "El Niño".

Secţiunea de vioară a Concursului Enescu 2014 a fost câştigată de violonistul de origine română stabilit în Germania Ştefan Tarara, iar secţiunea violoncel de Sun-Eun Hong (Coreea de Sud).

Potrivit comunicatului, 240 de tineri artişti din 36 de ţări de pe 5 continente s-au înscris la Concursul Enescu, ediţia 2014. Premiile concursului au fost în valoare de peste 100.000 de euro.

În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituţii de muzică ale momentului, Academia din Viena şi Kronberg Academy au susţinut Concursul Enescu şi au oferit laureaţilor acestei ediţii posibilitatea de a studia cu importanţi muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria şi Germania. Laureaţii au şi oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iaşi, Arad, Bacău, Craiova, Ploieşti, Oradea, Satu Mare, Sibiu şi Târgu-Mureş).

Alături de Institutul Cultural Român, prin reţeaua internaţională, trei televiziuni de top la nivel mondial au promovat Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo şi Euronews, care au inclus concertele şi recitalurile din cadrul concursului în agenda lor culturală internaţională.

Finala de pian a Concursului Enescu a fost sprijintă de Fundaţia Caspar Ludwig Opländer din Germania, în calitate de partener cultural principal al evenimentului, în cadrul unei colaborări pe o perioadă de doi ani, care este menită să sprijine oportunităţile pentru promovarea tinerelor talente din muzica clasică.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional "George Enescu" 2014 contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru peste 200 de tineri artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia.

Concursul Enescu a reuşit în timp să-şi consolideze poziţia ca una dintre principalele competiţii internaţionale, atât din perspectiva dificultăţii, cât şi din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulţi artişti renumiţi ai lumii, participarea la această competiţie a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaştere la nivel mondial.

Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice - soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu - sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional "George Enescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici