Piese de Yukio Mishima şi Matei Vişniec, în deschiderea stagiunii la TNB

"Hanjo/Seijo - iubiri interzise", două piese de Yukio Mishima puse în scenă de Issey Takizawa, şi "Istoria comunismului povestită pentru bolnavi mintali" de Matei Vişniec, în regia lui Florin Fătulescu, vor deschide pe 23 septembrie, respectiv 29 septembrie, stagiunea Teatrului Naţional Bucureşti.

4 afișări
Imaginea articolului Piese de Yukio Mishima şi Matei Vişniec, în deschiderea stagiunii la TNB

Piese de Yukio Mishima şi Matei Vişniec, în deschiderea stagiunii la TNB

Cele două spectacole au fost prezentate vineri, într-o conferinţă de presă, de Ion Caramitru, director general al TNB, Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al teatrului şi regizorii Florin Fătulescu (SUA) şi Issey Takizawa (Japonia).

Stagiunea se va lansa pe 23 septembrie cu spectacolul "Hanjo/Seijo - iubiri interzise", două piese de Yukio Mishima puse în scenă de regizorul japonez Issey Takizawa, la Sala Atelier.

Regizorul japonez a spus că spectacolul pus în scenă la TNB este inspirat de imaginea lui Yukio Mishima, care s-a sinucis la vârsta de 50 de ani într-o piaţă publică din Tokyo, făcându-şi harakiri. "Nu pot uita imaginea lui Mishima după ce şi-a făcut harakiri. Am fost actor la Tokyo şi prima piesă în care am jucat a fost a lui Mishima. Atunci cînd domnul Caramitru mi-a propus să fac un spectacol de Mishima la Bucureşti, am fost foarte încântat", a spus Issey Takizawa.

"Hanjo" este povestea unei femei care şi-a pierdut minţile atunci când iubitul său a părăsit-o, fiind şi numele amantei unui împărat care a condus China în trecut. Urmând tradiţia teatrului No, Mishima a scris o versiune modernă a piesei, în timp ce regizorul Issey Takizawa a transpus-o într-un limbaj modern. "Seijo" (în japoneză, "Sfânta") este povestea unei femei tinere care provine dintr-o familie de nobili scăpătaţi.

Cele două piese îi au în distribuţie pe Kana Hashimoto, Teodora Mareş, Marius Bodochi ("Hanjo") şi Carmen Ungureanu, Marius Manole şi Brânduşa Mircea ("Seijo"). Decorurile poartă semnătura lui Masami Inoue, iar costumele au fost realizate de Diana Ioan.

Potrivit lui Ion Caramitru, distribuţia spectacolului a fost aleasă prin intermediul audiţiilor, întrucât regizorul nu cunoştea actorii români. "Am fost surprins când la audiţii am văzut nivelul înalt al tuturor actorilor români, probabil sunt mai buni de o sută de ori decât cei japonezi. Cel mai mult m-a impresionat Teodora Mareş, dar a fost greu să-i aleg pe toţi cei şase dintre cei care au venit la audiţie", a spus regizorul Issey Takizawa, care montează pentru prima dată "peste graniţe".

El a spus că apreciază în special scriitorii japonezi, însă este impresionat de Eugen Ionesco, având intenţia de a regiza spectacolul "Scaunele".

Cel de-al doilea spectacol din deschiderea stagiunii de la TNB, "Istoria comunismului povestită pentru bolnavi mintali" se va juca pe 29 şi 30 septembrie la Sala Amfiteatru, în prezenţa autorului, dramaturgul român stabilit în Franţa, Matei Vişniec. "Istoria..." este a doua montare la Naţional a unei piese de Vişniec, după "Maşinăria Cehov", care a avut premiera în urmă cu patru ani şi a fost scoasă între timp din repertoriul teatrului.

Ion Caramitru a catalogat piesa ca fiind una dintre cele mai bune ale lui Matei Vişniec, precizând că a negociat "din timp" montarea sa la TNB.

Spectacolul are în distribuţie actori cunoscuţi ai teatrului românesc precum, Claudiu Bleonţ, Mircea Rusu, Florina Cercel, Medeea Marinescu, Andrei Duban, Tomi Cristin, Dorin Andone, Ovidiu Cuncea, Sanda Toma, Amalia Ciolan şi Tatiana Constantin. Decorurile poartă semnătura lui Puiu Antemir, costumele au fost realizate de Liliana Cenean, în timp ce muzica este asigurată de Rodica Fătulescu.

Tot în cadrul stagiunii de la TNB, Cramitru a mai precizat că la Sala Atelier se va pune în scenă un spectacol experimental, de Oscar Wilde, "Privighetoarea şi trandafirul". În plus, Caramitru a precizat că negociază cu regizori texte româneşti, printre care şi unele de Gabriela Adameşteanu, care vor fi montate în această stagiune.

Totodată, directorul TNB a anunţat că pe 1 octombrie, la Sala Atelier, se va desfăşura concursul deschis tinerilor actori cu vârsta de până la 30 de ani, pentru ocuparea a şapte posturi în cadrul teatrului. "La Teatrul Naţional nu a mai fost concurs de foarte mult timp, Teatrul Naţional are nevoie de actori tineri şi sperăm ca luni să putem alege", a mai spus Ion Caramitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici