Ploaie de stele pe covorul roşu de la Cannes, pentru a 64-a ediţie a festivalului

Cu Robert de Niro în fruntea juriului competiţiei oficiale şi o pleiadă de staruri anunţate pe Croazetă, cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se anunţă mai spectaculoasă ca oricând, cu atât mai mult cu cât selecţia din competiţia oficială a fost foarte bine primită de critici.

193 afișări
Imaginea articolului Ploaie de stele pe covorul roşu de la Cannes, pentru a 64-a ediţie a festivalului

Ploaie de stele pe covorul roşu de la Cannes, pentru a 64-a ediţie a festivalului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, Angelina Jolie şi Brad Pitt, Johnny Depp, Sean Penn, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling, Penelope Cruz şi Catherine Deneuve sunt aşteptaţi, începând de miercuri, pe covorul roşu de la Cannes, fără a-i uita pe Uma Thurman şi Jude Law, membri ai juriului care va anunţa câştigătorii pe 22 mai.

"O zi ca la Cannes ar fi suficientă pentru festivalurile din lumea întreagă pentru a se considera că au fost reuşite. Însă, la noi, starurile trebuie să fie prezente în fiecare zi şi de mai multe ori pe zi", a declarat Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului.

Festivalul de la Cannes nu i-a uitat nici pe acei cineaşti care sunt cenzuraţi şi oprimaţi în ţările lor. Un nou film al regizorului iranian Jafar Panahi, condamnat la şase ani de închisoare şi căruia autorităţile i-au interzis să părăsească Iranul, va fi prezent în selecţia oficială şi va fi proiectat pe 20 mai.

Filmul unui alt iranian, Mohammad Rasoulof, care a primit la rândul său o pedeapsă de şase ani de închisoare, va fi prezentat în secţiunea Un Certain Regard şi va rula pe 13 mai. Anul trecut, Jafar Panahi a fost puternic susţinut de Festivalul de la Cannes, organizatorii păstrând pentru cineastul iranian un scaun liber printre membrii juriului.

Vremea capricioasă face parte şi ea dintre surprizele festivalului de pe Croazetă.

Moartea teroristului Osama ben Laden a contribuit, potrivit serviciilor franceze, la creşterea ameninţării teroriste în Franţa, un fapt de care organizatorii festivalului de la Cannes s-ar fi lipsit bucuroşi. Populaţia acestui oraş francez se triplează pe durata festivalului.

Cu 54 de filme în proiecţia oficială, dintre care 20 sunt înscrise în cursa pentru trofeul Palme d'Or, Thierry Frémaux a alcătuit un program care aduce un omagiu figurilor marcante ale cinematografiei - Pedro Almodovar, Nanni Moretti, americanul Terrence Malick, danezul Lars Von Trier, fraţii Luc şi Jean-Pierre Dardenne - şi promite cinci filme de debut fascinante, dintre care două în competiţia oficială, "Sleeping Beauty" de Julia Leigh şi "Michael" de Markus Schleinzer, dar şi câteva tinere talente cu un real potenţial, precum actriţa franceză Maiwenn din "Polisse".

"Cannes-ul nu are vocaţia de a sări în ajutorul victoriei", reaminteşte însă preşedintele festivalului, Gilles Jacob, care întâmpină vedetele în fiecare seară, la baza scărilor din faţa Palais des Festivals et des Congrès din Cannes.

Foarte aşteptat este, chiar dacă va fi proiectat în afara competiţiei, lungmetrajul "Midnight in Paris", cel mai recent film regizat de Woody Allen, ce va fi proiectat în deschiderea festivalului şi care o are pe generic pe prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy. Aceasta a anunţat însă că nu va fi prezentă la Cannes. La fel de aşteptat este şi filmul "La Conquête", regizat de Xavier Durringer, proiectat pe 18 mai, care descrie pe marele ecran ascensiunea la putere a soţului ei, preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

În opinia lui Thierry Frémaux, ediţia din 2011 a Festivalului de la Cannes beneficiază de "o mare diversitate geografică, generaţională şi stilistică".

Festivalul, care adeseori a reacţionat în direct la "tresăririle" lumii, va avea în acest an un gând special pentru revoluţiile din ţările arabe şi Egipt. De altfel, Egiptul a devenit prima ţară care va inaugura statutul de "ţară invitată", cu un program ce îi este dedicat, în seara de 18 mai.

Festivalul de la Cannes va onora însă şi trecutul, odată cu proiecţia în avanpremieră mondială a filmului "Voyage dans la lune" (1902) de Georges Mélies într-o versiune în culori, considerată de mult timp pierdută, şi a versiunilor restaurate a capodoperelor lui Stanley Kubrik şi Roberto Rossellini.

Anul acesta, la Cannes, juriul competiţiei de lungmetraj va fi prezidat de Robert De Niro, căruia i se alătură actorii Uma Thurman şi Jude Law, regizorii Mahamat Saleh Haroun, din Ciad, şi Johnny To, din Hong Kong, producătoarea şi actriţa argentiniană Martina Gusman, producătoarea chineză Nansun Shi şi norvegianca Linn Ullmann, scriitoare şi critic de film.

Şi alte jurii vor delibera la Cannes. Astfel, cineastul sârb Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard, regizorul corean Bong Joon-ho va prezida juriul secţiunii Caméra d'Or, care va premia cel mai bun film de debut prezentat la Cannes, iar juriul secţiunii Semaine de la Critique va fi prezidat în acest an de un alt cineast corean, Lee Chang-dong.

Regizorul român Corneliu Porumboiu va face parte din juriul secţiunii Cinefondation şi al competiţiei de scurtmetraj.

Cel mai recent film al regizorului Cătălin Mitulescu, "Loverboy", a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard, urmând să fie proiectat pe 18 mai. Totodată, cel mai recent film al cineastului francez de origine română Radu Mihăileanu, intitulat "La Sourses Des Femmes", a fost inclus în competiţia oficială.

A 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici