"Poliţist, adjectiv", luat în considerare pentru premiile Academiei Europene de Film

Filmul "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu face parte din lista de 48 de producţii selectate pentru a fi luate în considerare la o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film, anunţă site-ul evenimentului.

42 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv", luat în considerare pentru premiile Academiei Europene de Film

"Poliţist, adjectiv", luat în considerare pentru premiile Academiei Europene de Film (Imagine: Mediafax Foto)

În lista lungă a filmelor sunt reprezentate 25 de ţări europene. În 20 de ţări europene, care au cei mai mulţi membri în Academia Europeană de Film, propunerile au fost făcute în mod direct, din partea acestora.

Lista a fost completată de un comitet special, din care au făcut parte membri ai Academiei, dar şi specialişti, precum Stefan Kitanov (Bulgaria), Derek Malcolm (Marea Britanie) şi Nikolaj Nikitin (Germany).

În următoarele săptămâni, 2.000 de membri ai Academiei Europene de Film vor face nominalizări pentru diferite categorii ale premiilor.

Nominalizările vor fi făcute la Festivalul Internaţional de Film de la Sevilia, iar premiile vor fi acordate în Ruhr (Germania), pe 12 decembrie.

"Poliţist, Adjectiv" este propunerea din acest an a României la premiile Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât limba engleză".

Pelicula este distribuită în Statele Unite de IFC Films.

Pe lista propunerilor se mai numără:

"North" (Norvegia), cu care "Poliţist, adjectiv" a împărţit trofeul Transilvania, vara aceasta, la TIFF,

"Los abrazos rotos" (Spania) de Pedro Almodovar,

"Antichrist" (Danemarca) de Lars Von Trier,

"Der Baader Meinhof Komplex" (Germania) de Uli Edel, cu Alexandra Maria Lara în distribuţie,

câştigătorul Palme d'Or de anul acesta - "The White Ribbon" (Germany/ Austria/ Franţa/ Italia) de Michael Haneke şi

"Slumdog Millionaire" (Marea Britanie) de Danny Boyle.

Deocamdată, singura nominalizare românească la categoria "scurtmetraj" este "Renovare" (România/ Germania) de Paul Negoescu.

Anul acesta, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.

"Poliţist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după "A fost sau n-a fost?", care a câştigat Camera d'Or pentru debut şi premiul distribuitorilor de film - Label Europe - la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit peste 20 de distincţii la evenimente de gen din întreaga lume, fiind distribuit în peste 30 de ţări.

Presa internaţională a întâmpinat filmul "Poliţist, adjectiv" cu articole şi cronici foarte bune. Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an".

Filmul va fi proiectat, în următoarea perioadă, la mai multe evenimente de gen:

New York Film Festival (25 septembrie - 11 octombrie),

Toronto International Film Festival (10 - 19 septembrie),

Morelia International Film Festival din Mexic (3 - 11 octombrie),

International Film Festival Tomorrow din Rusia (16 - 19 octombrie),

Filmfest Hamburg (24 septembrie - 3 octombrie),

Festivalul de Film de la Varşovia (9 - 18 octombrie),

Antalya International Film Festival (10 - 17 octombrie),

Festivalul Internaţional de Film de la Viena (22 octombrie - 4 noiembrie),

Sevilla Film Festival (6 - 14 noiembrie) şi

Golden Horse din Taiwan (6 - 26 noiembrie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici