Ponta: Băsescu a intrat în boala decorărilor anul acesta. La ICR am greşit că am scris doar "nu"

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele Traian Băsescu "a intrat în boala decorărilor anul acesta" şi că a decorat "sute şi mii de oameni", el susţinând că în cazul ICR a greşit că a scris doar "Nu" pe documentele sosite la contrasemnat şi că de acum înainte va argumenta "cu citate".

356 afişări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu a intrat în boala decorărilor anul acesta. La ICR am greşit că am scris doar "nu"

Ponta: Băsescu a intrat în boala decorărilor anul acesta. La ICR am greşit că am scris doar "nu" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Domnul preşedinte a intrat în boala decorărilor anul acesta, dacă nu a decorat sute şi mii de oameni… Aşa este când pleci. Nu mă deranjează asta, dar când a venit la contrasemnat propunerea domnului preşedinte pentru două persoane care au gestionat o instituţie publică, ICR, (…) eu nu pot să premiez pe cineva despre care Curtea de Conturi spune că a gestionat în mod fraudulos", a declarat Victor Ponta, joi, într-o conferinţă de presă la Arad.

Premierul a adăugat că "expresiile domnului Mihăieş (scriitorul Mircea Mihăieş - n.r.) despre pensionarii din România, despre poporul român", le-a considerat ca fiind "de natură a aduce mare atingere onoarei milioanelor de pensionari", iar Mircea Mihăieş "cu atât mai puţin era demn de a primi o decoraţie".

"Unde am greşit eu, de acum voi proceda altfel, a fost să scriu doar «Nu» pe cererea domnului preşedinte. Trebuia să spun, dar mi-a fost jenă să spun: «Dom’le, cum pot să premiez pe cineva care spune ce spune despre români?». O să scriu de acum încolo cu citate din oamenii respectivi: «Domnule preşedinte, sunteţi sigur că acest om trebuie decorat?»", a declarat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, în 6 mai, legat de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012".

Şeful statului arăta în sesizare că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Român (ICR). Băsescu a menţionat că preşedintele conferă decoraţii şi titluri de onoare, iar decretele emise de şeful statului în exercitarea unor atribuţiilor ale sale se contrasemnează de primul ministru.

Sesizarea lui Traian Băsescu a fost înregistrată ca un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi premier.

Victor Ponta preciza, în 7 mai, că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici, pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la Institutul Cultural Român în perioada în care acesta a condus ICR.

De asemenea, premierul declara că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că dacă preşedintele doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.

"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", spunea Ponta.

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu legată de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012", potrivit unor surse din CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici