Povestea celei mai importante agente secrete din România din al Doilea Război Mondial, la Polirom

Cartea "Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din România din al Doilea Război Mondial", de William Stevenson, a apărut la editura Polirom, în colecţia "Hexagon", în traducerea lui Ciprian Şiulea.

2267 afișări
Imaginea articolului Povestea celei mai importante agente secrete din România din al Doilea Război Mondial, la Polirom

Povestea celei mai importante agente secrete din România din al Doilea Război Mondial, la Polirom

Potrivit site-ului editurii Polirom, Vera Maria Rosenberg, născută în România în 1908, era foarte tânără când a fost recrutată de serviciile de informaţii britanice. În acea perioadă frecventa înalta societate bucureşteană şi devenise o apropiată a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg.

Vera şi-a schimbat numele pentru a-şi ascunde originea evreiască, iar, după stabilirea în Marea Britanie, a participat la numeroase misiuni secrete, în care s-a remarcat prin curaj şi inteligenţă. A avut o ascensiune rapidă, ajungând în fruntea SOE, serviciul de operaţiuni speciale creat de Winston Churchill. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, agenţii săi s-au infiltrat în spatele liniilor inamice, au sprijinit luptătorii din mişcările de rezistenţă, au distrus obiective vitale, i-au ajutat pe piloţii aliaţi să evadeze şi au transmis informaţii Londrei.

William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat să-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate recent şi i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o, pentru a reconstitui cât mai fidel viaţa şi personalitatea celei care continuă să fie şi astăzi un model pentru serviciile de informaţii din întreaga lume.

Vera Atkins a decedat pe 24 iunie 2000, la vârsta de 92 de ani, în oraşul Hastings, Marea Britanie.

William Stevenson (1924 - 2013) a fost jurnalist şi scriitor canadian, născut în Marea Britanie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat ca pilot de vânătoare pentru Marea Britanie, fiind instruit în spionajul aviatic. A fost corespondent de război şi a publicat 16 cărţi, între care: "A Man Called Intrepid" (1976), "90 minutes at Entebbe" (1976), "Intrepid's Last Case: The Super Spy Who Helped Take Down the Nazis Tackles the KGB" (2002), "Operations Management" (2006) şi "Past to Present: A Reporter’s Story of War, Spies, People, and Politics" (2012).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici