Premiera filmului "Passchendaele", în deschidere la Toronto (Video)

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (4 - 13 septembrie) s-a deschis joi, în prezenţa a numeroase staruri internaţionale, cu premiera lungmetrajului "Passchendaele", de Paul Gross, un film inedit despre misiunile soldaţilor canadieni în timpul Primului Război Mondial.

69 afișări
Imaginea articolului Premiera filmului "Passchendaele", în deschidere la Toronto (Video)

Premiera filmului "Passchendaele", în deschidere la Toronto

"Passchendaele", realizat de Paul Gross, a fost prezentat presei înainte de proiecţia oficială de joi seară, care a marcat deschiderea festivalului.

"Passchendaele" este o poveste de război dublată de o dramă sentimentală, care se contruieşte în jurul personajului Michael Dunne, un soldat canadian traumatizat de experienţa sa din timpul Primului Război Mondial.

Revenit din război în regiunea Alberta, din estul Canadei, Dunne începe o relaţie cu o infirmieră al cărei tată murise în lupta de la Vimy, din 1915, fratele său căutând în continuare gloria pe câmpul de luptă.

După o serie de alte evenimente, Dunne se întoarce pe câmpul de luptă pentru a lua parte la bătălia victorioasă de la Passchendaele, din sud-estul Belgiei, în noiembrie 1917.

Cinematografia americană şi europeană include un număr impresionant de filme de război istorice, însă acest gen nu este foarte popular în Canada.

Povestea de dragoste din "Passchendaele" se împleteşte cu scenele de război, în care canadienii luptă în numele Coroanei britanice - Canada nefiind pe atunci un stat independent.

Relaţia dintre sergentul Dunne, interpretat chiar de Paul Gross, al cărui bunic a luptat în Primul Război Mondial, şi tânăra infirmieră Sarah, interpretată de actriţa Caroline Dhavernas, originară din Quebec, trece prin niveluri de intensitate diferite, părând uneori decupată dintr-un roman romantic.

Cadrele care ilustrează preeria canadiană dau un aer de carte poştală veche acestui film care ar putea seduce publicul canadian, fără să raporteze în mod necesar un mare succes.

Scenele de luptă au fost turnate pe un câmp din estul Canadei, pe care echipa de filmare l-a numit "Câmpul Hornberg", în onoarea şi memoria militarilor decedaţi în Afghanistan.

"Nici Stephen Harper (premierul canadian n.r.) nu ar fi putut scrie un scenariu mai bun", scrie publicaţia canadiană Globe and Mail referitor la premiera filmului "Passchendaele", care a coincis cu iniţierea unui fel de referendum pentru a se decide ce se va întâmpla cu forţele militare canadiene din Afganistan.

Realizatorii festivalului aşteaptă în cursul următoarelor zile apariţia pe covorul roşu a mai multor vedete internaţionale printre care se numără Brad Pitt. Pe de altă parte, presa locală deplânge absenţa de la festival a lui George Clooney, care iniţial îşi confirmase prezenţa.

Peste 300 de filme, dintre care 100 de premiere mondiale, vor fi prezentate în cadrul Festivalului de la Toronto.

Filmul regizorului român Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv" (prezentat în engleză sub titlul "Hooked") va fi proiectat în premieră în America de Nord, în cadrul festivalului, unde concurează în secţiunea Discovery.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici