Premieră muzicală dedicată programului "Sibiu-Capitală Culturală 2007"

Filarmonica de Stat Sibiu prezintă, joi seară, în premieră, lucrarea "Uvertură pe teme săseşti", scrisă de compozitorul Dan Dediu special pentru programul "Sibiu-Capitală Culturală 2007".

15 afișări
Imaginea articolului Premieră muzicală dedicată programului "Sibiu-Capitală Culturală 2007"

Premieră muzicală dedicată programului "Sibiu-Capitală Culturală 2007" (Imagine: Mediafax Foto)

"Este vorba despre un eveniment special. Chiar dacă este inclus în programul săptămânal al stagiunii de concerte, spectacolul din această seară (joi - n.r.) aduce în faţa melomanilor sibieni compoziţia «Uvertură pe teme săseşti», scrisă special pentru «Sibiu 2007»", potrivit Filarmonicii de Stat Sibiu.

"Uvertura pe teme săseşti" ilustrează caracterul universal al muzicii lui Dan Dediu, compozitor "spiritual", care se amuză permanent cu aluzii la marile teme ale muzicii de tradiţie cultă.

"Astfel, autorul împacă două viziuni: inerţia gustului public acomodat pe tipare şi dinamismul gândirii muzicale de actualitate. În această lumină, recunoaştem printre armoniile politonale ale uverturii teme de coral, care culminează, apoteotic, cu începutul «Odei bucuriei» din Simfonia a IX-a de Beethoven", a precizat Filarmonica de Stat Sibiu.

"În fapt, uvertura dedicată Capitalei Europene - Sibiu 2007 aduce o notă festivă, înălţătoare, cutremurătoare chiar, subliniată de amploarea aparatului orchestral din care răzbat alămurile şi percuţia”, a mai adăugat instituţia.

Concertul este inclus în programul obişnuit al stagiunii Filarmonicii şi va avea loc la Sala Thalia cu începere de la ora 19.00.

În partea a doua a programului, melomanii vor putea asculta concertul pentru pian şi orchestră de E. Grieg, în interpretarea pianistei Elisabeth Leonskaja din Austria, o celebritate a scenelor muzicale internaţionale.

După pauză, sub bagheta maestrului Andreescu, orchestra va interpreta Simfonia a-I X-a "Din lumea noua" de A. Dvorak.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici