Premiile Nobel pe 2008, anunţate în perioada 6 - 13 octombrie

Numele laureaţilor premiilor Nobel pe 2008 vor fi anunţate în perioada 6 - 13 octombrie, a anunţat, marţi, Fundaţia Nobel.

13 afișări
Imaginea articolului Premiile Nobel pe 2008, anunţate în perioada 6 - 13 octombrie

Premiile Nobel pe 2008, anunţate în perioada 6 - 13 octombrie

Primul premiu acordat va fi cel pentru medicină sau psihologie, pe 6 octombrie, urmat de cel pentru fizică, pe 7 octombrie, cel pentru chimie, pe 8 octombrie, cel pentru economie, pe 13 octombrie, şi cel pentru pace, cel mai celebru, pe data de 10 octombrie, se arată în comunicatul Fundaţiei Nobel.

Membrii comitetului Nobel nu dezvăluie niciodată numele care sunt propuse. Totuşi, persoanele în măsură să propună laureaţi, parlamentari şi miniştri din lumea întreagă, membri ai unor diverse instanţe internaţionale, profesori de universitate şi laureaţi precedenţi pot să-şi dezvăluie preferinţele.

Se ştie deja că 197 de persoane şi organizaţii au fost propuse pentru premiul Nobel pentru pace pe 2008, a doua cea mai ridicată cifră din istoria prestigioasei distincţii, după anul 2005 (199).

Pe listă figurează preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika, propus de miniştri şi deputaţi algerieni, şi fostul cancelar german Helmut Kohl, propus de fostul preşedinte sovietic Mihai Gorbaciov, el însuşi laureat al premiului în 1990. Gorbaciov vrea să aducă astfel un omagiu lui Kohl pentru rolul jucat de acesta în Războiul rece. Doi oameni politici elveţieni au propus esperanto, care este, potrivit acestora, limba păcii şi a speranţei. Pe aceeaşi listă au mai fost incluşi apărători ai drepturilor omului din China şi Myanmar.

Conform tradiţiei, Academia suedeză va decide ulterior data la care se va decerna premiul Nobel pentru literatură. Acest premiu este de obicei anunţat într-o zi de joi, cele două date posibile fiind 9 şi 16 octombrie.

Anul trecut, premiul Nobel pentru pace a revenit fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Comisiei ONU pentru Climat (Giec), pentru eforturile lor de popularizare a informaţiilor privind schimbările climatice.

Premiile, fiecare în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,07 milioane de euro), vor fi anunţate la Stockholm, în afara celui pentru pace, care va fi anunţat la Oslo.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.

Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici