Premiul Pritzker, cea mai importantă distincţie din arhitectură, atribuit francezului Jean Nouvel

Arhitectul francez Jean Nouvel, creatorul Institutului Lumii Arabe (Institut du Monde Arabe) din Paris, a primit, duminică, la Los Angeles, premiul Pritzker pe 2008, recompensa cea mai prestigioasă a arhitecturii mondiale, echivalent al premiului Nobel.

170 afișări
Imaginea articolului Premiul Pritzker, cea mai importantă distincţie din arhitectură, atribuit francezului Jean Nouvel

Premiul Pritzker, cea mai importantă distincţie din arhitectură, atribuit francezului Jean Nouvel

Nouvel, în vârstă de 62 de ani, a fost recompensat pentru întreaga carieră, marcată de "căutarea curajoasă de noi idei şi punerea sub semnul întrebării a normelor acceptate, pentru lărgirea limitelor în domeniul său de activitate", a indicat Thomas Pritzker, preşedintele fundaţiei Hyatt, care decernează prestigiosul premiu anual, din 1979.

Juriul format din şapte membri, printre care se numără arhitecţi de renume mondial, istorici şi academicieni, a premiat "coerenţa, imaginaţia şi, mai ales, nevoia insaţiabilă de experimente creative" a operei lui Jean Nouvel.

Născut la Fumel (Lot-et-Garonne, sud-vestul Franţei) pe 12 august 1945, Jean Nouvel s-a dedicat iniţial picturii. În 1964, acesta s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bordeaux şi apoi a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Arte Frumoase din Paris, în 1972.

Institutul Lumii Arabe, una dintre "capodoperele" fostului preşedinte socialist francez François Mitterrand (1981 - 1995), a lansat cariera internaţională a lui Jean Nouvel, în 1987. El este autorul, printre altele, al proiectului de renovare a Operei din Lyon (Franţa), al clădirii Fondation Cartier din Paris, al centrului cultural şi al congresului din Lucerna (Elveţia) şi al turnului Agbar din Barcelona (Spania). În Statele Unite a conceput un turn în Manhattan şi un teatru în Minneapolis.

Nouvel este autorul multor proiecte realizate, printre altele, în Japonia, Marea Britanie, Olanda, Austria, Italia, Cehia, Germania, Belgia, Coreea de Sud, Mexic etc.

Dotat cu un cec de 100.000 de dolari şi o medalie de bronz supranumită "Nobelul pentru arhitectură", premiul va fi înmânat lui Jean Nouvel în timpul unei ceremonii organizate la Biblioteca Congresului de la Washington, pe 2 iunie. Printre foştii laureaţi se numără americanii Frank Gehry şi Ieoh Ming Pei şi italianul Renzo Piano.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici