Principesa Margareta: Regina Ana are un puternic spirit de aventură, preferând sporturile masculine. Dezvăluiri despre viaţa Majestăţii Sale

Principesa Margareta a declarat, vineri seară, la evenimentul de prezentare a volumului "Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen", că mama sa, Regina Ana, este o persoană plină de contraste, dură, dar romantică, şi care preferă sporturile mai degrabă masculine, ca fotbalul şi vânătoarea.

553 afișări
Imaginea articolului Principesa Margareta: Regina Ana are un puternic spirit de aventură, preferând sporturile masculine. Dezvăluiri despre viaţa Majestăţii Sale

Principesa Margareta: Regina Ana are un puternic spirit de aventură, preferând sporturile masculine. Dezvăluiri despre viaţa Majestăţii Sale

Pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii, Curtea Veche Publishing şi Casa Regală a României au lansat volumul bilingv româno-englez "Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen", cel mai recent volum apărut în colecţia "Casa Regală" a Curtea Veche Publishing.

La eveniment, Principesa Margareta a prezentat cartea inspirată de viaţa mamei sale, Regina Ana, vorbind şi despre firea şi pasiunile acesteia. La lansare a participat şi Principele Radu, cel care semnează volumul "Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen", dar şi Iren Arsene, manager al Curtea Veche Publishing, şi Cristina Uruc, fost bursier şi în prezent voluntar în programul "Tinere Talente" susţinut de Fundaţia Principesa Margareta a României.

Evenimentul a avut loc în Librăria Cărtureşti din AFI Palace Cotroceni şi a adunat numeroşi cititori şi admiratori ai Familiei Regale, dornici să fie aproape de membrii acesteia într-un moment plin de însemnătate: anul în care Regina Ana a României împlineşte 90 de ani, devenind astfel cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din istoria României.

Principesa Margareta a declarat în cadrul evenimentului că mama sa este o persoană foarte discretă şi nu a părut foarte încântată în momentul în care i-a fost prezentat proiectul de lansare a volumului "Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen", însă Regina Ana s-a bucurat când a văzut cum a ieşit cartea.

În cele 177 de pagini ale cărţii sunt prezentate detalii despre copilăria şi adolescenţa Reginei, viaţa de familie, devotamentul faţă de ţară. "Acest volum este ca o pictură, ca un tablou. Este ceva simplu, dar foarte profund", a spus Principesa Margareta.

Totodată, Principesa Moştenitoare a precizat că în acest an Regele Mihai şi Regina Ana sărbătoresc 65 de ani de căsătorie. Regele Mihai s-a căsătorit cu Principesa Ana la Palatul Regal din Atena, în ziua de 10 iunie 1948.

Ea a povestit în cadrul evenimentului şi detalii despre viaţa personală a Reginei Ana, punând accentul pe firea complexă şi contrastantă a reginei: atât o fire dură, cât şi o persoană romantică; în egală măsură practică şi feminină.

O amintire plăcută evocată a fost cea a deselor plimbări în natură alături de mama sa, când Regina Ana inventa poveşti pentru fiicele sale. În acelaşi timp, Principesa Margareta a mărturisit că Regina Ana a avut dintotdeauna un puternic spirit de aventură, preferând sporturile mai degrabă masculine, precum fotbalul, vânătoarea, pescuitul şi şahul.

"Mama ştie să conducă foarte bine", a spus Principesa Margareta. Aceasta a precizat că, în tinereţea sa, împreună cu Regina Ana au condus motociclete pe o distanţă de 100 de kilometri, în sudul Franţei.

Evenimentul de vineri, 8 martie, a venit în continuarea unui alt eveniment dedicat lansării volumului "Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen", care a avut loc pe 1 martie, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Atunci, Principele Radu, autorul volumului, a declarat: "Majestatea Sa Regina este o femeie frumoasă la toate vârstele. Puţini oameni au ajuns la vârsta de 90 de ani şi mai puţini dintre ei au ajuns la 65 de ani de căsătorie. Majestăţile lor vor împlini în iunie ceea ce unele ţări numesc 'Nunta de safir' şi nu ne rămâne decât să ne uităm spre noi înşine şi să vedem cât de norocoşi suntem că avem ca model în frunte o altfel de femeie".

"Regina are o poveste lungă cât mai multe romane şi, încă adolescenţă, a trebuit să plece în refugiu şi a avut ocazia pe care foarte puţini tineri de astăzi o au - să meargă pe front pentru ţara ei la vârsta de doar 19 ani. De asemenea, a trăit un exil lung cât o viaţă, a avut cele mai neobişnuite profesii pentru a-şi susţine familia. A adus pe lume cinci fete, ceea ce e un lucru rar. În ziua de astăzi familiile au mult mai puţini copii sau poate deloc. E un om care şi-a păstrat simţul umorului neştirbit după atâţia ani, deşi ar avea multe motie să aibă fruntea încreţită şi sunt mai mult decât fericit că atâta lume e interesată de chipul Majestăţii Sale, pentru că albumul e un portret", a mai spus Principele Radu.

La rândul său, Iren Arsene, manager al Curtea Veche Publishing, a spus: "Lipsa nedreaptă a Reginei Ana din prim-planul societăţii româneşti timp de zeci de ani ne-a răpit şansa la un model de eleganţă, demnitate, dârzenie, frumuseţe interioară şi exterioară, iată de ce acest superb album îmi provoacă nu doar o imensă bucurie, ci şi o mare tristeţe".

Volumul "Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen" poate fi găsit în librării şi pe site-ul www.curteaveche.ro, la preţul de 41 de lei. Câte un leu din preţul fiecărei cărţi este donat Asociaţiei "O viziune pe 30 de ani".

Potrivit site-ului Familiei Regale a României, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franţa.

Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o şcoală de artă, la New York. În paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy's.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul ostilităţilor. A primit "Crucea de Război" a Franţei.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici