Pro TV a renunţat la statutul de program "liber la retransmisie" începând din 23 iulie

Societatea Pro TV SA a adus la cunoştinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) încetarea calităţii de program "liber la retransmisie" a televiziunii Pro TV începând cu data de 23 iulie, CNA luând act, joi, de această decizie.

706 afișări
Imaginea articolului Pro TV a renunţat la statutul de program "liber la retransmisie" începând din 23 iulie

Pro TV a renunţat la statutul de program "liber la retransmisie" începând din 23 iulie

Într-o adresă transmisă CNA în data de 11 iulie, de către Anca Budinschi, directorul general al Pro TV SA, societatea aduce la cunoştinţa CNA "încetarea calităţii de program «liber la retransmisie» a serviciului de programe cu denumirea «Pro TV» aparţinând societăţii Pro TV SA".

Conform adresei, încetarea calităţii de program "liber la retransmisie" a serviciului de programe Pro TV este efectivă începând cu data de 23 iulie.

"De la această dată, 23.07.2013, încetează şi valabilitatea oricărui accept de retransmisie acordat în baza art. 13, alin. 1 din Decizia CNA nr. 72/ 2012, precum şi obligaţia legală de retransmisie a distribuitorilor de servicii de programe în baza art. 82 din legea 504/ 2002, legea audiovizualului", se spune în adresa transmisă CNA de Pro TV SA.

În conformitate cu prevederile art. 15 din Decizia nr. 72/ 2012 a CNA privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, Pro TV SA a rugat CNA să dispună comunicarea publică a renunţării la regimul "must-carry" pentru Pro TV.

"Decizia noastră este motivată de faptul că Pro TV se află într-un proces de modificare a strategiei de distribuţie în vederea trecerii la transmisia digital terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional după un concept care ne va ajuta să minimalizăm impactul digitalizării asupra business-ului. Schimbările strategiei de distribuţie nu vor afecta în niciun fel conţinutul", se mai spune în adresa transmisă CNA de către Pro TV SA.

Membrii CNA au analizat adresa Pro TV SA în şedinţa de joi. La şedinţa Consiliului au fost prezenţi şi Elena Petre, directorul executiv al Pro TV SA, Cătălin Cocean, reprezentatul juridic al Pro TV, şi Adriana Păpureanu, reprezentanta Pro TV la CNA.

Potrivit directorului executiv al Pro TV, Elena Petre, telespectatorii nu vor fi afectaţi în niciun fel de această decizie. "Noi avem contracte în derulare. Şi pe măsură ce aceste contracte vor expira, vom începe negocierile", a declarat Elena Petre.

De asemenea, în cazul contractelor care au expirat deja, Elena Petre a menţionat că vor începe negocierile. Ea a mai spus că în aceste cazuri compania va lua în calcul o perioadă de graţie pentru fiecare distribuitor.

"Telespectatorul nu va suferi în niciun fel. Rămân staţiile locale, trasmisia terestră, care este liberă pentru consumatorul final. Deci nu este o problemă. (...) Distribuitorii au acceptul nostru, au contracte semnate cu noi, care expiră în diferite perioade de timp. Ei vor primi de la noi o notificare. În momentul în care se publică pe site-ul dumneavoastră (al CNA, n.r.), noi putem într-o oră să trimitem această notificare la cei peste 308 distribuitori şi, în măsura în care vor expira contractele - pot să expire 50 într-o lună, 100 în luna cealaltă, vom începe negocierile", a mai spus ea.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a declarat că CNA poate doar să "ia la cunoştinţă" în acest caz.

"Noi nu trebuie să luăm o hotărâre, noi luăm la cunoştinţă. Este un act unilateral. CNA a primit o adresă pe data de 11 iulie, în care precizau că din data de 23 devine aplicabilă. Cred că noi, în data de 11 iulie, când am primit adresa trebuia să o publicăm şi în acest interval de timp au stabilit aşa cum au dorit ei (...) în acest timp distribuitorii să înceapă negocierile. În urma acestei decizii, CNA se va alege cu foarte mult de lucru, dar este dreptul lor, noi doar trebuie să luăm la cunoştinţă", a declarat Lorand Turos, în şedinţa de joi a Consiliului.

Pe de altă parte, Cătălin Cocean, reprezentantul juridic al Pro TV SA, a spus că nu este în interesul companiei ca semnalul să fie oprit distribuitorilor.

"Compania nu va opri semnalul în momentul în care decizia va fi publicată pe site-ul CNA. Nu acesta este interesul nostru. Vom începe negocierile, negocierile se vor finaliza, iar din puctul de vedere al telespectatorilor, lucrurile vor continua la fel. Relaţia dintre noi şi distribuitorii de servicii, dintre noi şi cablişti se va schimba, nu va mai fi pe temeiul regimului «must-carry», ci pe unul contractual", a mai spus Cătălin Cocean.

Decizia Pro TV de renunţare la statutul de program "liber la retransmisie" va fi postată pe site-ul CNA în cursul zilei de joi, după cum au precizat membrii Consiliului.

CNA a stabilit în şedinţa din 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu în 2013 de toţi cabliştii din România, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012.

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2013 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.

De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Pro TV (care acum a renunţat la statutul "must-carry", n.r.), Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, OTV (care a ieşit din această listă după ce CNA a retras licenţa audiovizuală a televiziunii, n.r.), Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.

Potrivit articolului 10 din Decizia CNA numărul 72 din 2012, lista serviciilor de programe de televiziune difuzate de radiodifuzorii ce se retransmit în regim "must-carry" se publică anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie. Lista "must-carry" se publică pe pagina de internet a CNA la adresa www.cna.ro.

În maximum şapte zile de la publicarea listei "must-carry", distribuitorii de servicii de programe trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare reţea de comunicaţii electronice în funcţiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligaţi să le retransmită potrivit art. 82 din Legea audiovizualului.

Radiodifuzorii îşi rezervă însă dreptul de a revoca, oricând şi necondiţionat, declaraţia privind calitatea de "liber la retransmisie" a uneia sau mai multor televiziuni din portofoliul lor. În acest caz, televiziunile respective vor înceta să mai fie incluse în lista "must-carry" începând cu data comunicării publice a acestui fapt de către CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici