Procesul lui Mandela şi "Vrăjitorul din Oz", incluse în programul Memoria Lumii al UNESCO

Procesul lui Nelson Mandela din Africa de Sud, arhivele dictaturii argentiniene şi filmul american "Vrăjitorul din Oz" se numără printre cele 38 de bunuri de patrimoniu documentar înscrise anul acesta în registrul Memoria Lumii al UNESCO, transmite AFP.

4 afișări

Propuse de un Comitet consultativ compus din 14 experţi internaţionali reuniţi anul acesta la Pretoria şi validate de UNESCO, aceste bunuri incluse în registrul Memoria Lumii constituie documente de "interes general", subliniază organizaţia.

Dintre cele 50 de dosare prezentate de state, experţii au ales 38 de documente extrem de diverse, de la arhivele regizorului Ingmar Bergman la cele ale familiei lui Alfred Nobel pentru Suedia, o colecţie de muzică colonială din secolele al XVI-lea - al XVIII-lea pentru America Latină şi actele din procesul intentat liderului anti-apartheid Nelson Mandela pentru Africa de Sud.

Franţa a fost reprezentată de o tapiserie din Bayeux, o frescă brodată, lungă de 70 de metri, datând din secolul al XI-lea, care relatează cucerirea Angliei de către Wilhelm Cuceritorul, ducele de Normandia.

SUA a fost reprezentată de filmul "Vrăjitorul din Oz", capodopera lui Victor Fleming, produsă în 1939 de studiourile Metro-Goldwyn-Mayer.

Creat în 1997, registrul Memoria Lumii număra până în prezent 120 de titluri. Comitetul consultativ se reuneşte o dată la doi ani.

Înscrierea în acest registru garantează recunoaşterea internaţională a bunurilor din patrimoniul documentar mondial, fără ca acest lucru să oblige în vreun fel statele care îşi propun capodoperele sau UNESCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici