Producţia internaţională "Regele moare", de Silviu Purcărete, la Festivalul Naţional de Teatru

Producţia internaţională "Regele moare", de Silviu Purcărete, va fi prezentată în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se desfăşoară la Bucureşti, între 30 octombrie şi 7 noiembrie, informează organizatorii.

157 afișări
Imaginea articolului Producţia internaţională "Regele moare", de Silviu Purcărete, la Festivalul Naţional de Teatru

Regizorul Silviu Purcărete (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Spectacolul semnat de Silviu Purcărete va avea premiera pe 15 septembrie, în cadrul Festivalului Ex Ponto din Slovenia, şi va fi prezentat apoi în cadrul FNT, înainte de a susţine turnee în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia. Totodată, cu această nouă producţie va fi inaugurată, în ianuarie 2011, noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg.

Personalitate marcantă a teatrului european, Silviu Purcărete alege să monteze în 2010 "Regele moare", de Eugen Ionescu, alături de o echipă internaţională, după ce, în 2007, a pus în scenă cu succes "Macbett", a aceluiaşi autor, la Royal Shakespeare Company. Coproducţia internaţională este, aşadar, pentru Purcărete un prilej de a se reîntâlni cu Ionescu, dar şi cu compozitorul Vasile Şirli, colaborator apropiat al regizorului, şi cu artişti din Franţa, Slovenia şi Luxemburg.

"Silviu Purcărete atacă această piesă, care până de curând mi se părea că-i este complet străină, iar eu încerc să-i înţeleg motivele. De ce o face acum? Simplă întâmplare? Decizie arbitrară? Înţeleg, după ce am văzut şi revăzut «Faust»-ul lui, operă summum, că aici debutează un nou ciclu, care s-ar putea numi regizorul şi moartea. «Regele moare» se înscrie, pentru Purcărete, regizorul, în filiaţia goethiană. El, epicureanul, sedus până acum de Rabelais, începe să se distanţeze de acesta pentru a-şi pune întrebări tocmai despre cea mai bună cale de a pleca, despre ce implică această plecare şi despre ce păstrează ea din punct de vedere al «teatralităţii»", precizează eseistul George Banu.

"El, care a pus în scenă «Faust» ca operă testamentară în care destinul protagonistului şi acela al teatrului se confundă cu o strălucire aparte, abordează acum «Regele moare», piesă în care Ionesco, pe un fond de teamă exacerbată, pune în mişcare toate mijloacele teatrale fără nici cea mai mică economie. Fără îndoială, tocmai asta îl atrage pe Purcărete, care, montând «Regele moare», doreşte să se confrunte cu moartea pe fondul încrederii acordate teatrului... iată ce mi se pare că face legătura între marele proiect faustian deja împlinit şi cel ionescian, care urmează", spune George Banu vorbind despre alegerea regizorului.

Spectacolul "Regele moare" este produs de compania pariziană Les Arts et Mouvant - Cie à l'endroit des mondes allant vers, căreia i s-au alăturat coproducătorii Ex-Ponto Festival Kulturno Drustvo B-51 (Slovenia), Théâtre d'Esch (Luxemburg), National Drama Theater Ljubljana (Slovenia), International Festival Theater MOT (Macedonia), Scène Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (Franţa).

Producţia a primit sprijin financiar din partea mai multor organizaţii precum Culturesfrance, Ministerul Culturii Republicii Slovene, Primăria Ljubljana, Institutul Francez Charles Nodier, Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, UNITER şi BRD - Groupe Société Générale, principalul partener al reprezentaţiilor de la Bucureşti.

Profitând de prezenţa lui Silviu Purcărete la Bucureşti, organizatorii l-au invitat şi la o întâlnire cu publicul. Astfel, regizorul este prezent în noiembrie şi în cadrul modulului "Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri", la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul "Fedra" după Racine şi Euripide, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994.

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru include spectacolele:

  • "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci,

  • "Breaking the Waves (Viaţa binecuvântată a lui Bess)", montat de Radu Nica, după filmul lui Lars Von Trier, la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu,

  • "Herr Paul", prezentat de Radu Afrim la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ,

  • "20/20", spectacol montat de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu Mureş,

  • "Odiseea" - spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova,

  • "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca),

  • "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), şi

  • un spectacol de Rodrigo Garcia (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara).

Festivalul va mai include, ca şi anii trecuţi, lansări de carte şi dezbateri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici