Program de guvernare: Oprirea procesului de degradare a patrimoniului cultural

Viitorul guvern îşi propune ca obiective pe perioada mandatului 2009 - 2012 oprirea procesului de degradare a patrimoniului cultural naţional, precum şi restaurarea, protejarea şi promovarea acestuia prin dezvoltarea proiectelor integrate şi a reţelelor de cooperare culturală.

53 afișări
Imaginea articolului Program de guvernare: Oprirea procesului de degradare a patrimoniului cultural

Două brăţări dacice, expuse în vitrina Muzeului Naţional de Istorie a României (Imagine: Mediafax Foto)

Programul de guvernare pentru perioada 2009 - 2012 prevede, la capitolul "Cultură şi culte", o serie de obiective care mai includ şi susţinerea diversităţii culturale şi artistice, modernizarea, renovarea şi înzestrarea corespunzătoare a infrastructurilor culturale, în acord cu realităţile de pe plan internaţional. De asemenea, Guvernul doreşte "perfecţionarea profesională continuă" a personalului angajat în instituţiile de cultură.

În ceea ce priveşte promovarea valorilor culturale româneşti, aceasta trebuie realizată la nivelul circuitului cultural internaţional, iar promovarea patrimoniului naţional - în cadrul turismului cultural naţional şi internaţional. Ca ultim obiectiv, programul de guvernare menţionează dezvoltarea parteneriatului între stat şi culte în domeniile social, cultural şi educaţional şi "susţinerea relaţiei de respect şi cooperare între culte în beneficiul întregii societăţi".

Guvernul îşi propune în acest sens mai multe direcţii de acţiune. Astfel, pentru oprirea procesului de degradare a patrimoniului se are în vedere elaborarea şi punerea în aplicare a unei strategii naţionale de restaurare şi protejare a patrimoniului cultural, dar şi înfiinţarea de noi muzee şi spaţii expoziţionale, în parteneriat cu administraţiile publice locale, promovarea unui rol activ al bibliotecii în societate, precum şi construirea şi dotarea corespunzătoare a acestora.

Totodată, se intenţionează asigurarea sprijinului financiar necesar pentru o prezenţă cât mai vizibilă a oamenilor de cultură la cele mai importante evenimente culturale din ţară şi străinătate (târguri de carte, festivaluri teatrale şi cinematografice, festivaluri muzicale, expoziţii de artă vizuală) etc.

În ceea ce priveşte instituţiile culturale din mediul rural şi din zonele defavorizate, programul de guvernare menţionează că activitatea acestora va fi încurajată prin crearea unor aşezăminte culturale, biblioteci săteşti şi orăşeneşti, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. De asemenea, se intenţionează construirea de ateliere de creaţie potrivit cerinţelor existente în comunitatea artiştilor plastici, precum şi susţinerea parteneriatului statului cu uniunile de creaţie.

Pe de altă parte, noul guvern mai are în vedere modernizarea şi renovarea teatrelor şi filarmonicilor, construcţia de noi săli de spectacole în parteneriat cu administraţia publică locală şi crearea de instituţii (de spectacole, de proiecte sau gazdă) cu repertoriu multidisciplinar (spectacole de teatru, muzică, balet, arte vizuale etc.).

Printre direcţiile menţionate în programul de guvernare se mai numără şi elaborarea de iniţiative legislative pentru salarizarea personalului din instituţiile de cultură, legiferarea statutului artistului în România şi integrarea programatică a patrimoniului cultural material şi imaterial în cadrul turismului cultural naţional şi internaţional.

De asemenea, noul guvern doreşte susţinerea prezenţei şi a rolului Bisericii în societate, pornind de la principiul recunoaşterii contribuţiei Bisericii la binele comun al societăţii, şi sprijinirea dezvoltării comunităţilor religioase, inclusiv în diaspora românească.

Totodată, programul mai menţionează promovarea unui parteneriat activ între stat şi culte, prin crearea unor centre de asistenţă socială, încurajând astfel misiunea socială a bisericilor şi a celorlalte culte.

Citeşte şi:

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012

Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro

Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie

Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază

Program de guvernare: Impozitele pe clădiri şi automobile, majorate

Program de guvernare: Restructurarea instituţiei care conduce turismul şi reducerea numărului de taxe

Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici