Program special dedicat anului Brâncoveanu, la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti

Programul "Brâncoveanu@MNaR" se derulează pe tot parcursul anului 2014 în Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) din Capitală, primul eveniment urmând să aibă loc pe 24 martie, de la ora 17.30, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

189 afișări
Imaginea articolului Program special dedicat anului Brâncoveanu, la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti

Program special dedicat anului Brâncoveanu, la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti

În Galeria de Artă Veche Românească este expusă cea mai reprezentativă, diversă şi bogată colecţie de obiecte de patrimoniu provenind din ansamblurile monumentale ctitorite de Constantin Brâncoveanu.

Astfel, pe 24 martie, de la ora 17.30, publicul este invitat în Lapidariul amenajat la Muzeul Colecţiilor de Artă, acolo unde este expus un bogat tezaur de sculptură brâncovenească. Doi dintre curatorii Galeriei de Artă Veche Românească - Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu - vor prezenta monumentele brâncoveneşti evocate în acest spaţiu expoziţional, din perspectiva "martiriului" suferit de fiecare dintre acestea. Prin repovestirea istoriei dramatice a obiectelor de patrimoniu expuse se încearcă rememorarea dramei familiei Brâncoveanu, care începea în ziua de 24 martie 1714, prin ordinul de mazilire comunicat la curtea voievodului din Bucureşti.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere.

Aceasta este prima dintr-o serie de întâlniri cu publicul, organizate pe parcursul întregului an, care aduc în atenţia participanţilor diferite aspecte culturale şi artistice ale epocii brâncoveneşti, reinterpretate din perspectivă contemporană.

Începând cu luna mai, la Galeria de Artă Veche Românească, vizitatorii vor putea urma un traseu special conceput de curatori, de-a lungul celor zece săli de expunere. Lucrările selectate, marcate vizual, oferă informaţii ce propun o recontextualizare a artei brâncoveneşti în cadrul mult mai larg al culturii medievale din Ţările Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici