Proiecţie-maraton cu 37 de scurt-metraje după piesele lui Shakespeare, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu organizează cu ocazia a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare un amplu program pentru a celebra opera şi moştenirea marelui dramaturg alcătuit din piese de teatru, lansări de carte şi conferinţe ce gravitează în jurul marelui bard englez.

175 afișări
Imaginea articolului Proiecţie-maraton cu 37 de scurt-metraje după piesele lui Shakespeare, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Proiecţie-maraton cu 37 de scurt-metraje după piesele lui Shakespeare, la Festivalul de Teatru de la Sibiu (Imagine Mrcea Rosca / Mediafax Foto)

În acest an se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, iar Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a pregătit un amplu program pentru a celebra opera şi moştenirea marelui dramaturg.

„Shakespeare Lives” (Teatrul Shakespeare's Globe, în parteneriat cu British Council) propune o proiecţie-maraton cu 37 de scurt-metraje realizate după piesele lui Shakespeare, incluzând scene filmate în locaţiile pe care şi le-a imaginat autorul când le-a scris. Cu o distribuţie fenomenală, care îi include cei mai buni actori din întreaga lume, „Shakespeare Lives” este o sărbătorire extraordinară a vieţii, a muncii şi a moştenirii lăsate de marele dramaturg, la 400 de ani de la moartea acestuia. Proiecţiile „Shakespeare Lives” au loc pe 18 iunie, la ora 12:00, la Casa Altemberger - Muzeul de Istorie, şi pe 19 iunie, ora 12:00, la Casa Altemberger - Muzeul de Istorie.

Sibiu este al treilea oraş din lume în care are loc această proiecţie specială, după Londra şi Madrid.

„Povestiri după piesele lui Shakespeare” (România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), coordonator: Marian Râlea - Tinerii masteranzi de la ULBS vor cuceri pe 13 şi pe 14 iunie Sibiul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.

„Sonete”. Un proiect coordonat de Bogdan Sărătean, Noel Witts, Teresa Brayshaw, în cadrul căruia, la începutul evenimentelor desfăşurate în biserici şi catedrale, vor fi recitate sonete alese din opera lui Shakespeare, în română, de către un actor de la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, şi în engleză de către invitaţi străini. Mai mult, preşedintele FITS, Constantin Chiriac, a declarat că va recita un fragment din opera marelui dramaturg în apariţiile publice.

Un alt eveniment ce se leagă de exegeza operei Marelui Will va fi lansarea de carte „Hamlet şi nebunia lumii” de Octavian Saiu, ediţia în limba engleză, pe 17 iunie, ora 17:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” - Foaier.

„Noaptea bufonilor” (România, Teatrul National „Radu Stanca”), versiune scenică şi regie: Alexa Visarion, un alt eveniment cu ocazia Shakespeare - 400 de ani. Pornind de la piesa „Cântecul lebedei” – pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume” – regizorul Alexa Visarion a creat o versiune scenică proprie după texte de Cehov şi Shakespeare cu dorinţa şi ambiţia de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existenţa tragi-comică a fiinţei umane.

Spectacolul este un omagiu adus Teatrului şi Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găseşte întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. „Noaptea bufonilor” este un amestec de râs şi plâns, de dramă şi bufonerie, de melancolie şi violenţă. Un spectacol alcătuit din cuvinte şi din tăceri, în egală măsură. Iar la final, aşa cum însuşi regizorul Alexa Visarion afirma în timpul repetiţiilor, „rămâne ecoul”. Spectacolul se joacă pe 17 iunie, ora 18:00, la Teatrul National Radu Stanca.

Piesa „A douăsprezecea Noapte” (România, Teatrul Metropolis), versiune scenică: Victor Ioan Frunză va fi prezent pe scena FITS. Dramă şi comedie, travestiuri şi farse, cinism şi ironie muşcătoare, sunt tot atâtea ipostaze şi pretexte de discutat despre iubire.În acelaşi timp, cu înţelepciunea secolelor traversate din vremea lui Shakespeare, ne întrebăm mai mult şi, poate, ştim să ne răspundem mai bine, care e rostul şi condiţia omului. „A douăsprezecea Noapte”se joacă pe 18 iunie, la ora 20:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”.

Mult aşteptatul spectacol „Visul unei nopţi de vară” (UK, The Actors’ Gang), regia Tim Robbins, se joacă pe 16 şi 17 iunie. Piesa lui Shakespeare zugrăveşte o lume suprarealistă cu zâne, vrăji, incantaţii, îndrăgostiţi fermecaţi prin magie, regina zânelor care face dragoste cu un măgar. Lumea în dezordine, îndreptată de neastâmpărul nopţii.

Treisprezece actori ai companiei The Actor’s Gang, alături de regizorul Tim Robbins şi coregizorul artistic, Cynthia Ettinger, iluminează pădurea lui Shakespeare cu muzică originală, exprimare cinetică şi o abordare pătimaşă a realităţii şi magiei conţinute în limbajul piesei.

„Aceasta este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare; conţine foarte multe straturi de adevăr, neadevăr, vis, realitate, magie şi înşelătorie. O dispută conjugală tulbură universul, iar situaţia confuză rezultată este periculoasă şi plină de comportamente scandaloase şi extrem de amuzante.”, mărturisea actorul şi regizorul Tim Robbins.

Mai multe detalii, precum şi programul pentru fiecare dintre aceste evenimente se găsesc pe www.sibfest.ro.

De asemenea, o selecţie şi mai multe recomandări privitoare la piesele şi evenimentele de prim rang din cadrul FITS se găsesc la aici

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici