Proprietarul clădirii în care a funcţionat UAP vrea să vândă imobilul

Proprietarul clădirii din strada Nicolae Iorga nr. 21, în care şi-a desfăşurat activitatea, până miercuri, Uniunea Artiştilor Plastici şi care a fost retrocedată, solicită Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) o sumă de 7 milioane de euro pentru vânzarea imobilului.

425 afișări
Imaginea articolului Proprietarul clădirii în care a funcţionat UAP vrea să vândă imobilul

Proprietarul clădirii în care a funcţionat UAP vrea să vândă MCC imobilul pentru 7 milioane euro (Imagine: Mediafax Foto)

În acest sens, în data de 14 iulie a fost depusă o ofertă la sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX Ştefan Damian, directorul instituţiei aflate în subordinea MCC.

"Există o ofertă depusă la noi pentru vânzarea sediului Uniunii Artiştilor Plastici. Proprietarul solicită suma de 7 milioane de euro pentru vânzarea clădirii. Potrivit legii, Ministerul Culturii şi Cultelor este prima instituţie care îşi poate exercita dreptul de preempţiune la cumpărarea clădirii. Dacă Ministerul Culturii şi Cultelor nu îşi exercită acest drept de preempţiune, el se transferă la Primăria Municipiului Bucureşti", a explicat Ştefan Damian.

Damian consideră, însă, că UAP a procedat greşit, cerând sprijinul autorităţilor foarte târziu.

"Se puteau găsi soluţii dacă acţionau mai devreme", a mai spus Ştefan Damian, precizând că, în prezent, se încearcă găsirea unor soluţii, în condiţiile date.

Pe de altă parte, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, spune că nu are această sumă "uriaşă" pentru cumpărarea clădirii.

"Eu nu am aceşti bani, dar încercăm să găsim o soluţie să îi ajutăm. O să vorbesc cu Sorin Oprescu (primarul Capitalei, n.r.) şi poate găsim o formulă, dacă există fonduri la Primărie să se procedeze după modeul sediului UNITER (Primăria Capitalei a cumpărat cu 2,3 milioane de euro imobilul în care îşi desfăşoară activitatea UNITER, după ce acesta fusese retrocedat, n.r.). Dar mie nu-mi place această lamentare a celor de la Uniunea Artiştilor Plastici, care cunoşteau această situaţie de cel puţin doi ani de zile. Ei se miră, dar trebuia să ia măsuri, să intre în legătură cu Ministerul, cu Primăria. Le-am spus de circa un an de zile să negocieze cu proprietarul, după modelul UNITER, dar nu au vrut", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu.

În momentul de faţă, MCC a găsit o soluţie pentru desfăşurarea activităţii UAP - patru spaţii în Casa Presei Libere şi o clădire de pe Lipscani - dar membrii UAP nu sunt mulţumiţi.

"Deşi am fost singurii care ne-am implicat şi le-am dat o mână de ajutor, au reclamat pe la Parlament că MCC nu îi ajută. Le-am găsit nişte sedii, care nu sunt grozave, dar sunt singurele pe care le-am putut obţine prin intermediul RAAPPS. Noi nu avem spaţii nici pentru instituţiile noastre. Dar după ce am vorbit cu cei de la Uniunea Artiştilor Plastici, ne-am dat seama că vor avea nevoie de spaţii în plus", a declarat pentru MEDIAFAX Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC.

Contactat de MEDIAFAX, avocatul Mario Ianculescu, reprezentantul Mariei Dumitrescu, proprietarul imobilului, nu a confirmat oferta depusă la Direcţia pentru Cultură din cadrul MCC.

"Nu este iminentă semnarea unui contract de vânzare a clădirii", a spus Mario Ianculescu.

El a precizat, însă, că proprietarul imobilului a încercat să negocieze cu UAP în vederea închirierii spaţiului respectiv, dar reprezentanţii Uniunii au refuzat dialogul.

"Iniţial s-a pus problema şi s-a încercat acest lucru, dar negocierile nu au fost purtate, pentru că Uniunea nu a binevoit acest lucru, a contestat, în ciuda evidenţei. Prin urmare, s-a dispus evacuarea care trebuie executată de bunăvoie. Astfel, astăzi (miercuri, n.r.), proprietarul va intra în posesia clădirii", a spus Ianculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici