ProSiebenSat.1 şi Axel Springer, în discuţii pentru a fuziona într-un grup de 14,4 miliarde de euro

Companiile germane de media ProSiebenSat.1 şi Axel Springer sunt în discuţii pentru a fuziona într-un singur grup, a cărui valoare este estimată la 14,4 miliarde de euro, potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal.

112 afișări
Imaginea articolului ProSiebenSat.1 şi Axel Springer, în discuţii pentru a fuziona într-un grup de 14,4 miliarde de euro

ProSiebenSat.1 şi Axel Springer, în discuţii pentru a fuziona într-un grup de 14,4 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

Negocierile sunt încă într-un stadiu incipent şi, în cazul în care cele două companii vor ajunge la o decizie favorabilă, aceasta va trebui supusă autorităţilor de reglementare din domeniul concurenţei din Germania, relatează variety.com.

Cele două companii au mai încercat să realizeze o astfel de fuziune. În 2005, Axel Springer a dorit să preia un pachet majoritar de acţiuni în cadrul ProSiebenSat.1, însă autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei din Germania (Bundeskartellamt) a blocat fuziunea, invocând faptul că, prin această preluare, Axel Springer ar deţine prea multe active pe piaţa media din această ţară.

De atunci, însă, peisajul media s-a schimbat, datorită dezvoltării operaţiunilor online ale unor companii care concurează pe piaţa din Germania cu ProSiebenSat.1 şi Axel Springer.

Într-o declaraţie de presă remisă marţi şi citată de Reuters, reprezentanţii Axel Springer - o companie a cărei valoare este estimată la 4,7 miliarde de euro - au spus că familia Springer va continua să deţină controlul companiei, chiar dacă participaţia sa va scădea sub 50%, faţă de 57% din acţiuni, cât deţine în prezent.

"Astfel, speculaţiile privind o renunţare la controlul companiei sunt complet nefondate", au spus reprezentanţii Axel Springer, fără a comenta însă informaţiile privind o posibilă fuziune cu ProSiebenSat.1.

Grupul german de presă Axel Springer a început de câţiva ani să se orienteze spre sectorul digital şi s-a distanţat, puţin câte puţin, de ziarele şi revistele sale tipărite, cu excepţia notorie a tabloidului Bild şi a cotidianului Die Welt. În acest sens, printr-o tranzacţie începută în 2013 şi finalizată în 2014, Axel Springer a vândut cu 920 milioane de euro ziarele regionale şi revistele sale din Germania către grupul Funke Mediengruppe (fost Waz Mediengruppe).

Totodată, în decembrie 2013, Axel Springer a anunţat că va achiziţiona televiziunea de ştiri germană N24 de la N24 Media GmbH, tranzacţia reprezentând prima incursiune a acestei companii în domeniul audiovizualului.

Pe de altă parte, ProSiebenSat.1, o companie a cărei valoare este estimată la 9,7 miliarde de euro, deţine o reţea TV care a avut o cotă de piaţă de 28,9% pe primul trimestru, pe piaţa de televiziune fără plată (free-TV) din Germania.

Înfiinţat în anul 2000, grupul german ProSiebenSat.1 are în prezent operaţiuni de televiziune şi radio în Germania şi în alte ţări din lume, fiind unul dintre cele mai mari grupuri de media din Europa.

ProSiebenSat.1 a fost prezent şi pe piaţa audiovizualului din România, însă a anunţat, pe 23 decembrie 2013, că a vândut televiziunea Kiss TV şi radiourile Kiss FM, Magic FM, One FM şi Rock FM companiei Antenna Group din Grecia. După cum anunţa la momentul respectiv broadbandtvnews.com, ProSiebenSat.1 a vândut şi televiziunea Prima TV omului de afaceri român Cristian Burci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici