Protest cu BANANE faţă de cenzura artistică, după ce conducerea unui muzeu a eliminat dintr-o expoziţie nişte lucrări considerate "indecente" | VIDEO

Aproximativ o mie de persoane, multe mâncând banane, au protestat în faţa Muzeului Naţional din Varşovia, Polonia, după ce conducerea instituţiei a decis să elimine dintr-o expoziţie mai multe lucrări de artă considerate "indecente", potrivit Reuters.

341 afișări
Imaginea articolului Protest cu BANANE faţă de cenzura artistică, după ce conducerea unui muzeu a eliminat dintr-o expoziţie nişte lucrări considerate "indecente" | VIDEO

Protest cu BANANE faţă de cenzura artistică, după ce conducerea unui muzeu a eliminat dintr-o expoziţie nişte lucrări considerate "indecente"

Din expoziţie făcea parte un clip din 1973, "Consumer Art", al artistei poloneze Natalia LL, precum şi imagini din înregistrarea video prezentând o femeie care mănâncă o banană, în poziţii lascive. Videoclipul a fost eliminat pe 26 aprilie, la fel şi o instalaţie a artistei Katarzyna Kozyra prezentând o femeie care duce în lesă doi bărbaţi costumaţi în animale.

Directorul muzeului, Jerzy Miziolek, a cerut eliminarea lucrărilor motivând că "anumite subiecte legate de gen nu trebuie să fie prezentate explicit", potrivit publicaţiei poloneze Gazeta Wyborcza.

Reprezentanţii muzeului au promis că vor include din nou lucrările în expoziţie, dar protestul, programat luni, nu a fost anulat.

Controversa a apărut după ce Ministerul Culturii şi partidul nationalist conservator Lege şi Justiţie aflat la putere din 2015 au fost criticate pentru că influenţează deciziile luate de conducerile instituţiilor culturale.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au transmis într-un comunicat publicat pe site-ul oficial că nu au niciun rol în deciziile luate de astfel de instituţii, dar că analizează modul în care directorii acestora ţin seama de plângerile cetăţenilor.

Pe site a fost publicată şi o scrisoare a unui părinte îngrijorat al unui copil care ar fi fost "traumatizat" de expoziţie, ce mai include imagini cu femei care se dezbracă şi cu copii înjunghiaţi.

Actori şi politicieni au publicat pe reţelele de socializare online imagini ale lor mâncând banane, cu hashtag-uri precum #jesuisbanan şi #bananagate, pentru a protesta faţă de cenzură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici