Radio 21 a primit aprobarea CNA pentru a se transforma în reţea de radio naţională

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, marţi, o licenţă audiovizuală naţională pentru difuzarea Radio 21, care, în prezent, are 42 de staţii locale, operate prin societatea Radio XXI SRL.

683 afișări
Imaginea articolului Radio 21 a primit aprobarea CNA pentru a se transforma în reţea de radio naţională

Radio 21 a primit aprobarea CNA pentru a se transforma în reţea de radio naţională (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

SC Radio XXI SRL a solicitat CNA, printr-o adresă, acordarea licenţei audiovizuale naţionale pentru difuzarea serviciului de programe Radio 21.

"Solicităm aceasta deoarece societatea noastră dispune actualmente, pentru difuzarea serviciului de programe Radio 21, de 42 de staţii de radiodifuziune sonoră, obţinute în urma participării la concursuri organizate de CNA, precum şi prin achiziţionarea de la alţi deţinători care ni le-au cesionat contra cost. Serviciul de programe Radio 21 realizează în prezent o audienţă potenţială de peste 70% din populaţia recenzată a ţării (...) Acordarea Radio XXI SRl a licenţei audiovizuale naţionale pentru serviciul de programe Radio 21 ne va permite o adaptare mai bună a compartimentelor societăţii noastre la rigorile economico-financiare actuale, prin structurarea mai suplă a serviciului de transmisiuni, a reţelei de corespondenţi, continuarea integrării IT etc", se arată în adresa transmisă CNA de Cristina Zegheru Richard, director general adjunct Radio 21.

Decizia a fost luată în baza art. 44, alin. 12 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "În sensul prezentei legi: (a) licenţa audiovizuală naţională dă dreptul la o difuzare a aceluiaşi program într-o zonă geografică ce cuprinde o audienţă potenţială de peste 60% în cazul radiodifuziunii, respectiv 70% în cazul televiziunii, din populaţia recenzată a ţării; b) licenţa audiovizuală regională dă dreptul la o difuzare a aceluiaşi program pe teritoriul unuia sau al mai multor judeţe, fără a realiza însă acoperirile prevăzute la lit. a); c) licenţa audiovizuală locală este licenţa a cărei zonă de acoperire este mai mică decât cea prevăzută pentru o licenţă audiovizuală regională, servind o singură comunitate locală; d) licenţele audiovizuale acordate pentru municipiul Bucureşti şi care nu fac parte din reţele naţionale sau regionale de radiodifuziune şi de televiziune sunt considerate licenţe locale".

Potrivit site-ului CNA, licenţa audiovizuală a postului Radio 21 este deţinută de societatea Radio XXI SRL, ai cărei asociaţi sunt: Corsum Invest A.S. (Cehia) - 80% şi Lagardere Active Radio International SA (Franţa) - 20%. Corsum Invest A.S. (Cehia) este deţinut de Michal Lobkowicz şi Adam Blecha. Acţionar unic al Lagardere Active Radio International SA (Franţa) este Lagardere Active Broadcast SA, cu acţionar unic Lagardere Media. În aceste condiţii, acţionarii principali ai posturilor Radio 21 sunt Michal Lobkowicz şi Adam Blecha.

Aceiaşi acţionari deţin în România şi postul de radio Vibe FM.

Pe de altă parte, postul de radio Europa FM este inclus în portofoliul grupului Lagardère. Grupul Lagardère a intrat pe piaţa românească în anul 1996, prin achiziţionarea Radio Total Timişoara, redenumit ulterior Radio 21 Timişoara. În anul 2007, Lagardère a achiziţionat reţeaua de radio Deea, o parte din licenţe fiind folosite pentru lansarea, în aprilie 2008, a reţelei Vibe FM.

În România, mai deţin reţele naţionale de radio posturile private InfoPro, Europa FM şi Naţional FM, dar şi Radioul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici