Radio 21 a primit aprobarea CNA pentru a se transforma în reţea de radio naţională

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, marţi, o licenţă audiovizuală naţională pentru difuzarea Radio 21, care, în prezent, are 42 de staţii locale, operate prin societatea Radio XXI SRL.

646 afişări
Imaginea articolului Radio 21 a primit aprobarea CNA pentru a se transforma în reţea de radio naţională

Radio 21 a primit aprobarea CNA pentru a se transforma în reţea de radio naţională (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

SC Radio XXI SRL a solicitat CNA, printr-o adresă, acordarealicenţei audiovizuale naţionale pentru difuzarea serviciului deprograme Radio 21.

"Solicităm aceasta deoarece societatea noastră dispuneactualmente, pentru difuzarea serviciului de programe Radio 21, de42 de staţii de radiodifuziune sonoră, obţinute în urmaparticipării la concursuri organizate de CNA, precum şi prinachiziţionarea de la alţi deţinători care ni le-au cesionat contracost. Serviciul de programe Radio 21 realizează în prezent oaudienţă potenţială de peste 70% din populaţia recenzată a ţării(...) Acordarea Radio XXI SRl a licenţei audiovizuale naţionalepentru serviciul de programe Radio 21 ne va permite o adaptare maibună a compartimentelor societăţii noastre la rigorileeconomico-financiare actuale, prin structurarea mai suplă aserviciului de transmisiuni, a reţelei de corespondenţi,continuarea integrării IT etc", se arată în adresa transmisă CNA deCristina Zegheru Richard, director general adjunct Radio 21.

Decizia a fost luată în baza art. 44, alin. 12 din Legeaaudiovizualului, potrivit căruia "În sensul prezentei legi: (a)licenţa audiovizuală naţională dă dreptul la o difuzare a aceluiaşiprogram într-o zonă geografică ce cuprinde o audienţă potenţială depeste 60% în cazul radiodifuziunii, respectiv 70% în cazulteleviziunii, din populaţia recenzată a ţării; b) licenţaaudiovizuală regională dă dreptul la o difuzare a aceluiaşi programpe teritoriul unuia sau al mai multor judeţe, fără a realiza însăacoperirile prevăzute la lit. a); c) licenţa audiovizuală localăeste licenţa a cărei zonă de acoperire este mai mică decât ceaprevăzută pentru o licenţă audiovizuală regională, servind osingură comunitate locală; d) licenţele audiovizuale acordatepentru municipiul Bucureşti şi care nu fac parte din reţelenaţionale sau regionale de radiodifuziune şi de televiziune suntconsiderate licenţe locale".

Potrivit site-ului CNA, licenţa audiovizuală a postului Radio 21este deţinută de societatea Radio XXI SRL, ai cărei asociaţi sunt:Corsum Invest A.S. (Cehia) - 80% şi Lagardere Active RadioInternational SA (Franţa) - 20%. Corsum Invest A.S. (Cehia) estedeţinut de Michal Lobkowicz şi Adam Blecha. Acţionar unic alLagardere Active Radio International SA (Franţa) este LagardereActive Broadcast SA, cu acţionar unic Lagardere Media. În acestecondiţii, acţionarii principali ai posturilor Radio 21 sunt MichalLobkowicz şi Adam Blecha.

Aceiaşi acţionari deţin în România şi postul de radio VibeFM.

Pe de altă parte, postul de radio Europa FM este inclus înportofoliul grupului Lagardère. Grupul Lagardère a intrat pe piaţaromânească în anul 1996, prin achiziţionarea Radio Total Timişoara,redenumit ulterior Radio 21 Timişoara. În anul 2007, Lagardère aachiziţionat reţeaua de radio Deea, o parte din licenţe fiindfolosite pentru lansarea, în aprilie 2008, a reţelei Vibe FM.

În România, mai deţin reţele naţionale de radio posturileprivate InfoPro, Europa FM şi Naţional FM, dar şi RadioulPublic.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici