Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta, vândută la licitaţia Artmark. Cu ce sumă a fost achiziţionată

Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta şi o sculptură de Dali s-au numărat printre vedetele licitaţiilor organizate de Artmark săptămâna aceasta - care au avut încasări totale de 400.000 de euro -, însă nu au stabilit recorduri, fiind adjudecate cu 800 de euro, respectiv 19.500 de euro.

333 afișări
Imaginea articolului Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta, vândută la licitaţia Artmark. Cu ce sumă a fost achiziţionată

Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta, vândută la licitaţia Artmark. Cu ce sumă a fost achiziţionată (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Cele patru licitaţii organizate de Artmark de marţi până joi, în Capitală, au avut încasări totale de aproximativ 400.000 de euro, noul subiect de interes urmărit de colecţionari şi investitori fiind cărţile istorice rare, informează casa de licitaţii.

Joi seară au avut loc, la Palatul Cesianu-Racoviţă, sediul casei Artmark, ultimele două licitaţii din sesiunea tematică pregătită pentru luna mai - Licitaţia de Mobilier şi Accesorii de Birou şi Licitaţia "Cabinetul de Curiozităţi". Marţi şi miercuri, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, au avut loc alte două licitaţii, Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (secolele XVIII - XIX) şi, respectiv, Opere în Argint.

Consolidând segmentarea şi contribuind la dinamica pieţei româneşti de artă şi obiecte de colecţie, Artmark a propus spre vânzare aproape 400 de piese, de la opere de pictură veche la piese fine din argint, de la sculptură la mobilier de epocă şi suveniruri insolite.

Marţi, la cea de-a doua ediţie anuală a licitaţiei Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (sec. XVIII - XIX)", au fost adjudecate 30 de opere cu valoare istorică, totalul înregistrat fiind de 202.500 de euro, iar rata de adjudecare - 81%.

Interesul colecţionarilor şi investitorilor în pictura românească primitivă, segment dedicat cunoscătorilor, s-a dovedit în continuare puternic, licitaţia înregistrând o vânzare record pentru Niccolo Livaditti, pictor italian care a influenţat pictura practicată în Principatele Române, începând de la sosirea sa aici, în 1830: preţul de adjudecare pentru "Portretul de familie al unui boier muntean, din perioada paşoptistă" a fost de 6.000 de euro.

Vânzarea unui alt portret, de această dată al unei "Micuţe japoneze", de George Demetrescu Mirea, a marcat însă cel mai incitant moment al serii. Pictura, realizată de apreciatul portretist al elitelor muntene, a pornit în licitaţie de la valoarea de 7.000 de euro, estimarea sa situându-se între 8.000 şi 15.000 de euro. Opera a fost adjudecată la preţul de 40.000 de euro, de o participantă aflată în sală, în aplauzele publicului.

De asemenea, cele două opere de mici dimensiuni semnate de Nicolae Grigorescu, "Nimfă în iarbă" şi "Margine de Câmpulung", au obţinut preţuri situate confortabil în intervalele estimative, stabilind totodată vânzările cele mai importante ale licitaţiei - 40.000 de euro, respectiv 44.000 de euro.

Opere în argint - prima licitaţie dedicată exclusiv creaţiilor artistice decorative din argint - a adus vânzări totale de 99.720 de euro, rata de adjudecare fiind de 76%. Licitaţia a fost primită cu prudenţă de participanţi, care au optat pentru obiecte funcţionale şi ornamentale cu valori accesibile. Propunând o selecţie amplă, de 224 de loturi, licitaţia s-a desfăşurat în două seri succesive, marţi şi miercuri, ultima parte aducând şi preţul maxim de vânzare pentru o operă din argint, 7.500 de euro, pentru o pereche de cavaleri ecveştri, pregătiţi de turnir, din argint aurit, decoraţi în manieră renascentistă.

Totodată, o pereche de cupe germane duble de logodnă, din argint aurit Wilhelm Weinranck, decorate în stil renascentist, au fost adjudecate pentru 7.000 de euro, un set de trei platouri din argint, decorate cu flori de măceş (circa 1937), a fost vâdut pentru 2.800 de euro, iar o halbă din argint aurit, decorată în stil neo-renascentist cu scenă de bătălie napoleoniană, a fost adjudecată pentru 2.800 de euro.

Ediţiile inaugurale ale Licitaţiilor de Mobilier de Epocă şi Cabinetul de Curiozităţi au umplut, joi seară, încăperile Palatului Cesianu-Racoviţă. Lotul central al primei licitaţii, opera "Unicorn" de Salvador Dalí - o sculptură din bronz dintr-o ediţie de 350 -, a fost vândută pentru 19.500 de euro, fiind estimată iniţial la 20.000 - 25.000 de euro. Pe de altă parte, cele mai importante piese de mobilier, o masă de şah şi un bar de călătorie tip Boulle, au fost adjudecate, fiecare, cu 5.000 de euro.

Surpriza a venit odată cu cărţile rare şi preţioase propuse în ultima licitaţie din mai, "Cabinetul de Curiozităţi", care au fost vânate de bibliofilii prezenţi în sală şi de alţi participanţi prin telefon şi Artmark Live. Un preţ de aproape şapte ori mai mare decât cel de pornire a fost obţinut de "Istoricul Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, 1865-1940", ediţie de lux din 1940, conţinând 15 fotografii sepia originale realizate de atelierul "Julieta", ce provine din biblioteca pictorului Marius Bunescu (2.400 de euro).

Printre curiozităţi, o radiografie a mâinii drepte a reginei Elisabeta a României, cu un preţ de pornire de 250 de euro, a fost adjudecată pentru 800 de euro. Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta a fost realizată cu primul aparat Roentgen din România, în 1896, la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, de Ioan D. Ghica. Gestul Reginei nu era doar o necesitate, ci avea rolul de a insufla încredere românilor în noua tehnologie medicală bazată pe folosirea razelor X, descoperită de profesorul german Wilhelm Roentgen cu doar un an înainte, în 1895.

"Scurtă istorie a turcilor" ("Abrege de l'histoire des turcs"), de Gilbert Saulnier du Verdier, a pornit în licitaţie de la 550 de euro, pentru a fi vândută cu 2.800 de euro, iar primul Liturgier Ortodox, din primii ani ai sec. XVIII, a fost adjudecat la o valoare de cinci ori mai mare - 3.000 de euro. Preţul maxim a fost atins de cel mai rar volum de carte din licitaţie, singurul de felul său aflat încă într-o colecţie privată, un codice de legi tipărit în 1652, vândut cu 9.000 de euro.

Licitaţia de Mobilier şi Accesorii de Birou a avut vânzări totale de 42.940 de euro, cu o rată de adjudecare de 69%, în timp ce Cabinetul de Curiozităţi a avut încasări totale de 36.530 de euro, cu o rată de adjudecare de 68%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici