Radu Beligan: Nu-i poţi convinge pe toţi de valoarea ta în artă decât cu multă trudă

Radu Beligan a povestit despre oamenii care i-au marcat viaţa şi cariera de-a lungul timpului şi a mărturisit că secretul longevităţii sale este iubirea, în discursul "Confesiuni despre viaţă şi artă", susţinut marţi, în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti (2 - 9 noiembrie).

554 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan: Nu-i poţi convinge pe toţi de valoarea ta în artă decât cu multă trudă

Radu Beligan: Nu-i poţi convinge pe toţi de valoarea ta în artă decât cu multă trudă (Imagine: Mediafax Foto)

Beligan s-a aplecat şi asupra activităţii sale de director de teatru şi a mărturisit că şapte dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii sale au fost cei de director la Teatrul de Comedie.

De altfel, artistul a înfiinţat instituţia de spectacole. "Cu 26 de actori, 2 regizori şi un scenograf am semnat actul de naştere al Teatrului de Comedie", şi-a amintit marele actor.

Dar cea mai mare provocare pentru Beligan, numit de Andrei Pleşu "conştiinţa cea bună a teatrului românesc", au fost cei 20 de ani de directorat la Teatrul Naţional, când a încercat să ţină instituţia departe de "urgia vremurilor". Actorul a apreciat că momentul de vârf din perioada Teatrului Naţional a fost introducerea piesei "Danton", de Camil Petrescu, în repertoriu, în anii '70.

"Anul acesta am fost răsfăţat de soartă", a mărturisit Beligan, care şi-a amintit că, anul acesta, a primit patru premii de excelenţă la categoria "cel mai longeviv artist român".

"Secretul acestei victorii asupra timpului este iubirea", a spus Beligan. "Vă iubesc pe dumneavoastră, spectatorii, care m-aţi făcut ceea ce sunt. Am călătorit frumos împreună", şi-a încheiat actorul confesiunea, în aplauzele publicului.

În cadrul aceluiaşi eveniment au putut fi achiziţionate şi exemplare din volumul "Note de insomniac", de Radu Beligan, autorul acordând autografe la finele discursului.

Radu Beligan a mai avut un spectacol-confesiune pe 8 martie, la Teatrul Naţional Bucureşti, moment ce a marcat revenirea sa în viaţa artistică, după ce suferise un accident în noiembrie, anul trecut.

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 89 de ani, are una dintre cele mai prolifice cariere din filmul românesc, el debutând în cinema în 1943, în ecranizarea lui Jean Georgescu după "O noapte furtunoasă", a lui I.L. Caragiale.

De atunci, Beligan a jucat în producţiile unor regizori care au făcut istorie în filmul românesc, de la Paul Călinescu, Jean Mihail şi Ion Popescu Gopo, până la Radu Mihăileanu şi Lucian Pintilie.

Pe lângă zecile de premii şi distincţii obţinute de-a lungul impresionantei sale activităţi, Beligan a primit anul acesta Premiul de excelenţă acordat de Senatul Uniunii Teatrale din România şi premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Festivalul Artelor Bucureşti se adresează în special melomanilor şi iubitorilor de artă şi prezintă evenimente muzicale tradiţionale, clasice, spectacole de teatru, operă, operetă, recitaluri instrumentale, lansări de carte, expoziţii de fotografie, pictură şi artă iconoclastică.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici