Radu Beligan şi-a sărbătorit cea de-a 96-a aniversare pe scena Metropolis, în "Lecţia de violoncel"

Radu Beligan a fost sărbătorit chiar în ziua în care a împlinit 96 de ani, duminică, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, unde cel mai longeviv artist al scenei româneşti a jucat în spectacolul "Lecţia de violoncel", actorul fiind astfel alături de public, familie şi prieteni.

656 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan şi-a sărbătorit cea de-a 96-a aniversare pe scena Metropolis, în "Lecţia de violoncel"

Radu Beligan (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a jucat, duminică seară, în spectacolul "Lecţia de violoncel", scris de Mona Radu special pentru el şi pentru fiica lui, Lamia, şi regizat de Felix Alexa.

Alături de Radu Beligan au mai urcat duminică seară pe scena Teatrului Metropolis, în "Lecţia de violoncel", Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa.

Spectacolul spune povestea Evei (interpretată de Lamia Beligan), o fostă vedetă de film, care după 20 de ani de căsnicie trăieşte suspiciunea că soţul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), îi este infidel. Rănită profund în orgoliu, participă la un casting unde obţine un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui ea trebuie să înveţe să cânte la violoncel în doar trei luni. În felul acesta, îl cunoaşte pe tânărul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este însurat cu Gabi (interpretată pe rând de Tania Popa şi Rodica Ionescu), cu care are doi copii.

Dacă la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgosteşte de acesta şi fără scrupule îl seduce, negândindu-se la consecinţele care nu întârzie să apară.

Spectacolul, care are numeroase note comice, a atras ropote de aplauze pe parcursul întregii lui desfăşurări, în special atunci când Radu Beligan îşi spunea replicile.

La finalul "Lecţiei de violoncel", Radu Beligan a fost aplaudat minute în şir de public, dar şi de colegii din distribuţie, fiica sa, Lamia, fiind cu ochii scăldaţi în lacrimi.

Actorul a primit flori şi un tort, din care nu s-a sfiit să guste spre deliciul publicului, care l-a aplaudat şi i-a cântat "La mulţi ani!".

Evenimentul de sărbătoare s-a încheiat după ce Radu Beligan a transmis sărutările sale publicului.

A devenit o tradiţie ca Radu Beligan să îşi sărbătorească aniversările alături de publicul care i-a fost mereu alături. Şi anul trecut, cunoscutul actor a jucat de ziua sa în spectacolul "Lecţia de violoncel", tot la Teatrul Metropolis, al cărui director onorific este acesta.

La momentul respectiv, Radu Beligan declara că a ajuns la vârsta la care fiecare zi este "un dar ceresc". "«Lecţia de violoncel» mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc şi pe care o preţuiesc pentru calităţile ei umane şi profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărţi scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranţă a tinerei generaţii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege Tania Popa şi Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea şi profesionalismul lor. Pentru toate acestea şi pentru multe altele, pot numi «Lecţia de violoncel» «mon chanson de cygne» (cântecul lebedei, n.r.), un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme", a mai spus atunci Radu Beligan.

Tot anul trecut, a doua zi după ce şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul "Egoistul", jucat şi regizat de Radu Beligan la Teatrul Naţional Bucureşti, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Radu Beligan împarte de peste 75 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

În luna februarie a acestui an, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

Totodată, în luna martie, Radu Beligan a primit atât Marele premiu al Galei MEDIAFAX 2014 - Gala valorilor, cât şi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediţie a galei Gopo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici