Radu Beligan va primi un premiu de excelenţă la TIFF

Actorul Radu Beligan, care anul acesta sărbătoreşte 65 de ani de activitate neîntreruptă în teatru şi film, va primi premiul de excelenţă TIFF, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţionl de Film Transilvania, au declarat, luni, organziatorii evenimentului.

164 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan va primi un premiu de excelenţă la TIFF

Radu Beligan va primi un premiu de excelenţă la TIFF (Imagine: Mediafax Foto)

La capitolul invitaţi, TIFF 2008 se bucură de prezenţa la Cluj a actriţei franceze Catherine Deneuve, omagiată prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră. De asemenea, cariera Tamarei Buciuceanu-Botez este celebrată prin acordarea unui trofeu TIFF pentru întreaga carieră. Celor două doamne li se alătură la festival peste 500 de invitaţi români şi străini din industria de film.

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 89 de ani, are una dintre cele mai prolifice cariere din filmul românesc, el debutând în cinema în 1943, în ecranizarea lui Jean Georgescu după "O noapte furtunoasă" a lui I.L. Caragiale.

De atunci, Beligan a mai jucat în producţiile unor regizori care au făcut istorie în filmul românesc, de la Paul Călinescu, Jean Mihail sau Iop Popescu Gopo, până la Radu Mihăileanu şi Lucian Pintilie.

Pe lângă zecile de premii şi distincţii obţinute de-a lungul impresionantei sale activităţi, Beligan a primit anul acesta şi Premiul de excelenţă acordat de Senatul Uniunii Teatrale din România.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura în perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj, va debuta cu cel mai recent film al regizorului Michael Haneke, thriller-ul psihologic "Funny Games". În competiţie se vor afla 12 lungmetraje.

În cadrul Zilelor Filmului Românesc, la TIFF vor avea premiera "Întâlniri încrucişate" al Ancăi Damian, şi "Tache", o comedie neagră marca Igor Cobileanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu şi Gabriel Spahiu, după un scenariu semnat de Mara Nicolescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici