Radu Muntean: Românii nu vin la cinematograf

Radu Muntean, al cărui film "Boogie" a avut premiera vineri seară, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că face filme în special pentru români, însă aceştia nu vin la cinematograf, transmite trimisul MEDIAFAX la Cluj-Napoca.

9 afișări
Imaginea articolului Radu Muntean: Românii nu vin la cinematograf

Radu Muntean: Românii nu vin la cinematograf

"Noi facem film în principal pentru români, iar românii nu vin la cinematograf - asta-i tristeţea", a declarat regizorul. "În principal, cred că cinematografele sunt derizorii, în mare parte. Nu oferă satisfacţie cinefilului - nu se aude bine, nu se vede bine, scaunele sunt derizorii, locurile, mizerabile", a spus regizorul Radu Muntean, formulând astfel o explicaţie pentru numărul redus de spectatori din cinematografele româneşti.

"Filmele pe care le fac eu şi alţi colegi de-ai mei şi-ar găsi locul într-un cinematograf de artă, dar, din păcate, noi nu avem aşa ceva", a mai spus regizorul.

Filmul "Boogie", cea mai recentă producţie a lui Radu Muntean, prezentată în secţiunea Quinzaine des Realisateurs la Cannes, a avut premiera în România vineri seara, într-o proiecţie de gală care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Boogie este porecla din adolescenţă a personajului central, o poreclă care nu i se mai potriveşte acum lui Bogdan Ciocăzanu (Dragoş Bucur), un bărbat de vreo 30 de ani, cu soţie (Anamaria Marinca) şi un copil mic. Plecat la mare de 1 Mai, împreună cu familia, el se întâlneşte întâmplător cu cei mai buni prieteni din liceu - Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică) - la data şi locul de care îi leagă cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinereţe. Bogdan e tentat să retrăiască aventurile din vremurile bune, dar încercarea de a-şi recupera tinereţea preţ de o seară, bifând băutura, jocurile, flirtul şi prostituatele, se transformă într-o deziluzie.

În continuare, Radu Muntean a anunţat că lucrează şi la alte noi proiecte. "Lucrăm acum la un sinopsis care va fi dezvoltat într-un scenariu, şi pe care-l vom termina în toamnă", a mai spus el.

Cel de-al doilea lungmetraj, "Hârtia va fi albastră", a avut premiera mondială la Locarno, în 2006, şi a obţinut, printre altele, premiul CICAE la Festivalul de la Sarajevo, premiul pentru cel mai bun regizor la Cottbus şi premiul juriului la Marrakech.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici