Radu Paraschivescu: În cartea scrisă de Dan Alexe, cuvintele pot fi abordate prin mai multe simţuri

Radu Paraschivescu a declarat, marţi, la evenimentul de lansare a volumului "Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase", scris de Dan Alexe, că frazele, cuvintele şi imaginile din carte pot fi abordate prin mai multe simţuri şi "nu e nevoie să le abordăm doar prin filtrul neuronal".

901 afișări
Imaginea articolului Radu Paraschivescu: În cartea scrisă de Dan Alexe, cuvintele pot fi abordate prin mai multe simţuri

Radu Paraschivescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Arhiva Mediafax Foto)

Volumul "Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase", de Dan Alexe, apărut recent la editura Humanitas, a fost lansat, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, în prezenţa autorului, a scriitorului Radu Paraschivescu şi a filosofului Gabriel Liiceanu.

Radu Paraschivescu a declarat, la evenimentul de lansare, că a citit cartea aceasta după ce a fost propusă pentru publicare. "Mi-a fost teribil de ciudă că n-am propus-o eu spre publicare", a mai spus Radu Paraschivescu.

Despre volumul "Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase", scriitorul Radu Paraschivescu a precizat că "aduce în faţă un autor care nu scrie deloc aşa cum am fost noi obişnuiţi".

"Sunt puţini oamenii pe care îi întâmpini fără să ai şocuri. La cei mai mulţi există o doză de previzibil; şi în ceea ce spun, şi în ce fac, şi în ceea ce scriu, atunci când scriu. La Dan Alexe, pumnul în plex vine de la primul rând şi asta nu vrea să spună că povestirile lui sunt şocante. Se face foarte des confuzia între ceea ce se întâmplă în carte şi ceea ce se întâmplă în viaţa celui care scrie cartea. În cuvintele din cartea asta îşi dau întâlnire mai multe simţuri, sunt cuvinte care convoacă simţurile. Un lucru observat încă din titlu. În titlu avem doi analizatori, avem mirosul şi gustul. Ei bine, frazele, cuvintele, imaginile acestea pot fi abordate prin mai multe simţuri, nu doar prin unul, şi nu e nevoie să le abordăm doar prin filtrul neuronal. Ele ne vin şi pe alte căi. E vorba aici de o prospeţime a stilului, de o forţă de a imagina, de a spune poveşti, de o plăcere, de o voluptate şi de o anume foame de a scrie. Şi de capacitatea asta de jongler de a imagina poveşti din absolut orice", a declarat Radu Paraschivescu.

Scriitorul nu a vrut să spună nimic despre cele 33 de povestiri care alcătuiesc cartea, pentru că ar fi fost "păcat". "Aş distruge foarte mult din parfumul lor", a spus Radu Paraschivescu.

De asemenea, Dan Alexe a precizat, la evenimentul de lansare, că nu a căutat să publice de-a lungul anilor, iar ideea apariţiei acestei cărţi a aparţinut editorilor de la Humanitas. "Mărturisesc că unele texte au fost ameliorate şi, dacă sunt aşa frumoase cum poate credeţi în carte, se datorează muncii redactorilor de la Humanitas", a declarat Dan Alexe.

Întrebat de Gabriel Liiceanu dacă, în momentul scrierii acestei cărţi, s-a gândit că vor fi cititori "cumplit de scandalizaţi" de conţinutul acesteia, Dan Alexe a precizat că a avut "chiar un plan".

"Reperele sunt foarte clare. Trebuie să scrii în acelaşi timp pentru mama ta şi pentru iubita ta. Dacă ambele reuşesc să accepte acelaşi text, el e reuşit", a declarat Dan Alexe.

Cele 33 de povestiri care alcătuiesc cartea sunt un alt fel de a fi al lui Dan Alexe - foarte personal, o deschidere a limbajului prin erotism.

Scriitor, cineast, lingvist, călător, Dan Alexe - născut în 1961 - a băut cu generalul Dudaev şi cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz şi în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. "Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs", a scris Charlie Hebdo despre "Cabală la Kabul", filmul multipremiat al lui Dan Alexe. A publicat teatru în România, texte despre James Joyce şi despre Cecenia în Franţa, cronici turistice în Croaţia. Dan Alexe locuieşte la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici