Rămăşiţele pământeşti ale poetului Pablo Neruda vor exhumate în luna aprilie, pentru a clarifica circumstanţele morţii

Rămăşiţele pământeşti ale poetului chilian Pablo Neruda, laureat al premiului Nobel, decedat în septembrie 1973, la câteva zile după lovitura de stat a lui Augusto Pinochet, vor fi exhumate în aprilie, cu scopul de a clarifica circumstanţele morţii sale, a anunţat, luni, judecătorul acestui caz.

165 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele pământeşti ale poetului Pablo Neruda vor exhumate în luna aprilie, pentru a clarifica circumstanţele morţii

Rămăşiţele pământeşti ale poetului Pablo Neruda vor exhumate în luna aprilie, pentru a clarifica circumstanţele morţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a oferi timp acestei anchete şi experţilor chilieni şi internaţionali, vom fixa o dată care va fi cel mai probabil în prima jumătate a lunii aprilie", a declarat pentru presă judecătorul Mario Carroza.

Acelaşi judecător a deschis, în iunie 2012, dosarul despre moartea controversată a scriitorului şi diplomatului comunist Pablo Neruda, recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1971.

Potrivit versiunii oficiale, Pablo Neruda a murit din cauza complicaţiilor medicale provocate de un cancer la prostată, pe 23 septembrie 1973, la 12 zile după puciul organizat împotriva bunului său prieten, preşedintele socialist Salvador Allende.

Anumite mărturii recente au pus sub semnul întrebării această versiune a faptelor şi au evocat un asasinat comandat de dictatură, pentru a evita ca Neruda să devină, din exil, unde se pregătea să plece, un oponent de prestigiu al noului regim.

Astfel, în 2011, fostul secretar personal şi şofer al lui Neruda, Manuel Araya, a spus că scriitorului, pe când se afla în spital, i-a fost făcută o injecţie misterioasă în orele care i-au precedat moartea.

Partidul Comunist din Chile, convins la rândul său de ipoteza asasinatului, s-a adresat justiţiei în decembrie 2012, solicitând exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale poetului, care a fost înmormântat alături de soţia sa, Matilde Urrutia, în Isla Negra, o regiune de coastă din centrul statului Chile.

Justiţia chiliană a reanalizat recent circumstanţele în care au murit şi alte persoane în timpul dictaturii lui Pinochet: astfel, judecătorii chilieni l-au exhumat pe Salvador Allende, în mai 2012, pentru a afla dacă acesta s-a sinucis sau a fost asasinat, în timpul loviturii de stat din 11 septembrie 1973. O expertiză medicală a înclinat spre ipoteza sinuciderii.

O altă anchetă vizează examinarea circumstanţelor în care a murit un alt reprezentant al opoziţiei, Eduardo Frei Montalva, fostul preşedinte chilian din perioada 1964-1970, care a murit în 1982, în urma unei operaţii considerate banale.

Două expertize medico-legale au stabilit, de altfel, în ianuarie, că Jose Toha, ministru de Interne şi apoi ministru al Apărării în timpul mandatului lui Allende, ar fi putut fi asasinat în 1974, infirmând teoria suicidului, aşa cum a anunţat regimul dictatorial din epocă.

În ianuarie 2011, justiţia chiliană a redeschis 725 de dosare de crime contra umanităţii comise în timpul acestei dictaturi, în timpul căreia au murit sau dispărut peste 3.100 de persoane.

Peste 700 de foşti agenţi militari, poliţişti şi civili ai dictaturii chiliene au fost condamnaţi sau sunt cercetaţi pentru astfel de crime, însă mai puţin de 70 dintre ei se află în detenţie, judecătorii optând în multe cazuri pentru graţiere sau reducerea pedepselor.

Pablo Neruda, pe numele său adevărat Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, s-a născut în 1904, la Parral, dar şi-a petrecut copilăria în Temuco, un orăşel feroviar de a cărui amintire se va simţi întotdeauna legat. Pablo Neruda şi-a descoperit de foarte tânăr talentul literar, primul său volum de versuri fiind publicat pe bani proprii în 1923, când poetul avea 19 ani. În paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat în viaţa socială a ţării sale, începând de foarte devreme o carieră diplomatică - a fost consul al Chile în India, Singapore, Birmania, Spania, Franţa -, continuată cu funcţia de senator şi candidatura la preşedinţie din partea Partidului Comunist, în care s-a înscris în 1945.

Recunoaşterea internaţională a poetului Neruda a culminat în 1971 prin acordarea premiului Nobel pentru literatură. Motivaţia Academiei Suedeze este cât se poate de elocventă în acest sens: "pentru opera lui, care, cu suflul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi visurilor unui întreg continent".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici