Raport OIF, la Gaudeamus: Peste 270 milioane de francofoni în lume. Franceza, a patra limbă folosită pe internet

Chantal Moreno, reprezentanta francofoniei la Bucureşti pentru Europa Centrală şi Orientală, a prezentat vineri, la Târgul Gaudeamus, raportul "Limba franceză în lume - 2014", care arată că, în prezent, sunt 274 de milioane de francofoni în lume, iar franceza este a patra limbă folosită pe internet.

173 afișări
Imaginea articolului Raport OIF, la Gaudeamus: Peste 270 milioane de francofoni în lume. Franceza, a patra limbă folosită pe internet

Raport OIF, la Gaudeamus: Peste 270 milioane de francofoni în lume. Franceza, a patra limbă folosită pe internet (Imagine: www.francophonie.org)

Cu numai câteva zile înainte de deschiderea celui de-al XV-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Dakar, în Senegal, Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) a prezentat raportul "Limba franceză în lume - 2014", publicat la editura Nathan.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Regional pentru Ţările din Europa Centrală şi Orientală, în Sala Cupola a Pavilionului Central Romexpo din Bucureşti, unde, începând de miercuri şi până duminică, se desfăşoară Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură.

Raportul a fost prezentat atât pentru membrii GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, cât şi pentru francofoni şi francofili.

Cu o prefaţă semnată de Abdou Diouf, secretarul general al Francofoniei, noua ediţie a raportului elaborat de Observatorul limbii franceze al OIF are drept principal obiectiv furnizarea, pentru specialişti, dar şi pentru marele public, a unor date fiabile referitoare la situaţia limbii franceze în mai multe domenii. Astfel, cititorul va găsi cartografii şi anchete inedite, precum şi studii noi.

Potrivit raportului citat, franceza este, în prezent, a cincea cea mai vorbită limbă din lume, cu 274 de milioane de vorbitori. Ea se poziţionează astfel după limbile mandarină, engleză, spaniolă şi arabă.

De asemenea, franceza este a doua limbă învăţată ca străină după engleza.

Şi în ceea ce priveşte domeniul business, franceza are o poziţionare bună în lume, fiind a treia cea mai folosită limbă în afaceri, după engleză şi chineză.

Totodată, franceza este a patra limbă folosită pe internet - pe primul loc se află engleza, pe al doilea, chineza -, potrivit unor date furnizate la nivelul anului 2011 de InternetWorldStats.

O altă informaţie importantă prezentată în raport este că aproximativ 125 de milioane de persoane învaţă franceza sau în limba franceză. Astfel, există 2% francofoni în Europa Centrală şi Orientală - 11% vorbitori în Macedonia, 10% în Albania, 9% în România, 3,8% în Slovenia, 3,4% în Serbia, 2,7% în Polonia şi 2,6% în Bulgaria.

La finalul conferinţei de presă a fost anunţat concertul organizat în parteneriat cu Orchestra Simfonică Bucureşti, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, un eveniment care va omagia diversitatea culturală francofonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici