Răsvan Popescu: Aplicăm sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, a declarat, marţi, că parteneriatul încheiat între CNA şi Academia Română va consta în monitorizarea atentă a exprimării în audiovizualul românesc şi sancţionarea greşelilor înregistrate frecvent la posturile TV şi radio.

4 afișări
Imaginea articolului Răsvan Popescu: Aplicăm sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual

Răsvan Popescu: Aplicăm sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual

"Împreună cu Academia Română, vom exercita o presiune constantă asupra posturilor TV şi radio pe parcursul întregului an 2008 şi vom aplica sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Astfel, primele posturi somate, în cadrul şedinţei de marţi a Consiliului, au fost Antena3, OTV, Naţional TV şi Kiss FM pentru încălcarea regulilor gramaticale şi lexicale ale limbii române. Somaţia a fost dată în baza "Raportului asupra calităţii limbii române în audiovizual", realizat în urma unui parteneriat între Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" şi CNA, pe baza monitorizării a şase posturi de radio şi 12 posturi de televiziune, în perioada 26 noiembrie - 11 decembrie. Potrivit Raportului, au fost înregistrate 68 de greşeli la postul Antena 3, 39 de abateri la OTV, 25 la Naţional TV şi 19 la Kiss FM.

Potrivit membrilor CNA, posturile au încălcat articolul 88, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care presupune că "radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română".

Conform datelor cuprinse în "Raportul asupra calităţii limbii române în audiovizual", prezentat pe 31 ianuarie, într-o conferinţă de presă, de membrii Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" şi CNA, lipsa acordului şi pleonasmele sunt printre cele mai întâlnite erori în exprimarea jurnaliştilor din audiovizual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici