RCS&RDS a informat CNA că va introduce Antena 2 în grila sa

RCS&RDS a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) că va introduce Antena 2 în grila sa, compania de telecomunicaţii primind, marţi, aprobarea Consiliului de a include televiziunea între posturile TV pe care le oferă abonaţilor săi.

598 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS a informat CNA că va introduce Antena 2 în grila sa

RCS&RDS a informat CNA că va introduce Antena 2 în grila sa (Imagine: Ovidu Micsik/Mediafax Foto))

Potrivit reprezentanţilor CNA, RCS&RDS a luat decizia introducerii Antena 2 în grila sa, în reţelele analogice, de unde televiziunea fusese scoasă în octombrie 2011. Consiliul a aprobat, marţi, o solicitare în acest sens a RCS&RDS.

Antena 2 este una dintre televiziunile pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu, în pachetele de bază, conform principiului "must carry" prevăzut în legislaţia audiovizuală.

Anul trecut, reprezentanţii RCS&RDS au acuzat în repetate rânduri Antena TV Group că pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3, deşi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului "must carry". În luna octombrie 2011, RCS&RDS a primit aprobarea CNA să scoată televiziunea Antena 2 din pachetele analogice ale companiei de telecomunicaţii din peste 20 de localităţi, printre care Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Suceava. Atunci, CNA a aprobat ca RCS&RDS să scoată Antena 2 din pachetele analogice din respectivele localităţi, în virtutea faptului că televiziunea nu este obligatorie la retransmisie pentru cablişti (nu făcea parte din pachetul "must carry").

Ulterior, însă, prin două adrese transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului, societatea Antena TV Group SA a informat CNA că, începând cu 15 noiembrie 2011, televiziunile Antena 2 şi Euforia Lifestyle TV sunt libere la retransmisie, fără condiţionări tehnice şi/ sau financiare. În aceste condiţii şi având în vedere indicele anual de audienţă înregistrat atât de Antena 2, cât şi de Euforia Lifestyle TV în întregul an 2010, comunicate de ARMA, Antena Group a solicitat CNA să includă cele două televiziuni în pachetul "must carry", în baza prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului.

În şedinţa din 14 decembrie 2011, CNA a fost de acord cu includerea Antena 2 şi Euforia Lifestyle TV în pachetul de televiziuni pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu.

Ulterior, în prima parte a lunii ianuarie 2012, RCS&RDS a cerut CNA anularea tuturor actelor în baza cărora Antena 2 şi Euforia Lifestyle TV au fost introduse între televiziunile obligatorii la retransmisie de către cablişti, în conformitate cu principiul "must carry" din legislaţia audiovizualului, care ar încălca o Directivă Europeană.

RCS&RDS a trimis CNA o plângere prealabilă, semnată de Ioan Bendei, administratorul societăţii de telecomunicaţii, în care se solicita CNA revocarea şi anularea tuturor actelor administrative în baza cărora Antena 2 şi Euforia Lifestyle au fost introduse între televiziunile din pachetul "must carry". RCS&RDS spunea că decizia CNA de includere a televiziunilor Antena 2 şi Euforia Lifestyle între televiziunile din pachetul "must carry" este "nelegală, deoarece a fost făcută cu încălcarea prevederilor Directivei Europene nr. 2002/22/CE privind serviciul universal şi drepturile utilizatorilor cu privire la reţelele şi serviciile electronice de comunicaţii".

Potrivit RCS&RDS, directiva prevede că obligaţiile de retransmitere pot fi impuse de statele membre numai în cazul în care sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor clar stabilite de interes general şi sunt proporţionale şi transparente. Astfel, RCS&RDS spunea că - în lipsa unor obiective clare, a unor criterii şi a unei proceduri transparente de acordare a statutului "must carry", care să asigure certitudinea că numai posturile TV care au un conţinut al programelor de interes general, social şi cultural - nu poate recunoaşte statutul "must carry" tuturor posturilor TV care se declară libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice şi/sau financiare, aşa cum au făcut Antena 2 şi Euforia.

În plus, RCS&RDS preciza că pe lista televiziunilor obligatorii la retransmisie de către cablişti se regăsesc "posturi obscure, care nu se pot circumscrie în mod vădit niciunui obiectiv care să vizeze interesul general al societăţii (spre exemplu GSP TV, Taraf TV, Mynele TV)". "Obiectivul de interes general urmărit este imposibil de identificat şi în cazul includerii posturilor TV Antena 2 şi Euforia Lifestyle în aceeaşi listă a canalelor cu statut «must carry»", mai spunea RCS&RDS în plângerea sa prealabilă.

În şedinţa CNA din 10 ianuarie 2012, şase membri ai Consiliului au votat "pentru" respingerea plângerii prealabile. Doi membri CNA - Ioan Onisei şi Dan Grigore - au votat, însă, în favoarea RCS&RDS.

Repingerea acestei plângeri prealabile a deschis, însă, drumul RCS&RDS să se adreseze instanţei de contencios administrativ împotriva CNA, care reglementează domeniul audiovizualului, şi împotriva a ceea ce CNA a făcut în aplicarea articolului 82, fapt care ar putea duce la modificarea principiului "must carry".

În prezent, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită obligatoriu: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, studioul teritorial TVR Cluj, studioul teritorial TVR Craiova, studioul teritorial TVR Iaşi, studioul teritorial TVR Târgu Mureş şi studioul teritorial TVR Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, OTV, B1 TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, GSP TV, Euforia Lifestyle TV, U Televiziune Interactivă, N24 Plus, Trinitas TV, Mynele TV, DDTV, Music Channel, Neptun TV, Alfa Omega TV, The Money Channel, Party TV, Speranţa TV).

În cazul în care nu introduc în grilele lor o televiziune obligatorie la retransmisie, operatorii de cablu riscă să fie sancţionaţi de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 200.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici