RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, între care şi Deutsche Welle

RCS&RDS a fost somat marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), să intre imediat în legalitate şi să nu mai difuzeze, în pachetele sale, zece posturi TV, printre care Deutsche Welle, Italia 1 şi TF 24 , pe care le transmitea fără aviz, în cinci oraşe din ţară, printre care şi Bucureşti.

668 afişări

Imaginea articolului RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, între care şi Deutsche Welle

RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, între care şi Deutsche Welle (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

CNA a anunţat, în şedinţa de marţi, că a făcut un nou control înprivinţa programelor TV retransmise de RCS&RDS, în urma uneisesizări primite din partea operatorului de telecomunicaţii UPCRomânia. La şedinţa CNA au participat şi doi reprezentanţi aicompaniei RCS&RDS - consilierul juridic Mihai Lucian şi unreprezentant al departamentului tehnic, Mircea Schneider.

În urma verificărilor efectuate, Consiliul a constatatcă RCS&RDS continuă să transmită mai multe posturi TV fără a fiînscrise în avizul de retransmisie, în ciuda faptului căoperatorul de telecomunicaţii a fost amendat, pentru aceleaşiabateri, cu 10.000 de lei, de CNA, în şedinţa din 25 februarie.

Astfel, CNA a constatat că RCS&RDS transmite fără afi înscrise în avizul de retransmisie, în pachetuldigital, mai multe posturi TV, în mai multe localităţi, printrecare Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, Iaşi şi Timişoara.

Potrivit CNA, în Bucureşti, în pachetul său digital, RCS&RDSdifuzează fără a fi înscrise în avizul de retransmisieteleviziunile 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Bloomberg, Italia1, Canale 5, TF 2, TF 24, France 3, TVE şi BBC Prime.

Prezent la CNA, reprezentantul RCS&RDS, consilierul juridicMihai Lucian, a spus că pentru Bloomberg şi TF 2 s-au obţinutacordurile de difuzare.

"Există o cerere din partea abonaţilor pentru aceste programe(televiziunile difuzate fără a fi înscrise în avizul de difuzare,n.r.). Acestea au fost preluate la liber de pe satelit, nu le-ampus noi în ofertă", a explicat Mihai Lucian, precizând că ulteriors-a constatat că există cerere din partea publicului pentru acesteteleviziuni.

Mihai Lucian a mai spus că pentru restul posturilor TV pe careRCS&RDS le retransmite fără a fi înscrise în avizul deretransmisie există discuţii cu televiziunile respective.

În ceea ce priveşte BBC Prime, Mihai Lucian a spus căRCS&RDS nu-l mai difuzează. "Ne-au refuzat acordul şi l-amscos", a spus Mihai Lucian.

O altă televiziune retransmisă de RCS&RDS fără a fiînscrisă în avizul de difuzare este Deutsche Welle. "Nu amreuşit să dăm de cei de la Deutsche Welle", a afirmat MihaiLucian.

Pe de altă parte, potrivit CNA, la Craiova, RCS&RDSretransmite fără aviz televiziunile Canale 5, France 3, Italia 1,TV 24 şi TVE, la Târgu-Mureş - Canale 5, Deutsche Welle, France 3,Italia 1, 1 Music Channel.Hu, RTL Klub, TF 24, TVE şi Viasat 3, laIaşi - Deutsche Welle, Italia 1, France 3, TF 24, TVE, 1 MusicChannel.Hu, Canale 5, iar la Timişoara - 1 Music Channel.Hu,Deutsche Welle, Italia 1, TF3, TF 24, TVE şi Canale 5.

În urma discuţiilor, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spuscă posturile pentru care nu există acord trebuie scoase dinpachetele RCS&RDS şi a propus amendarea operatorului detelecomunicaţii cu 10.000 de lei.

"Este o încălcare de lege. Trebuie stopată pe locdifuzarea acestor programe", a spus şi Mihai Mălaimare,membru CNA.

Christian Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea uneisomaţii cu intrare în legalitate în 30 de zile pentru RCS&RDS,în timp ce Dan Grigore, membru al Consiliului, a propus aplicareaunei somaţii cu intrarea imediată în legalitate pentruRCS&RDS.

Mititelu şi-a explicat propunerea prin faptul că, în 30 de zile,RCS&RDS ar putea obţine avizele pentru a difuza legal cele zeceposturi TV, astfel încât publicul să nu aibă de suferit că nu maipoate recepţiona respectivele televiziuni.

"Somaţie de intrare în legalitate înseamnă să opreşti de ladifuzare până ai acordul de difuzare", a explicat, în schimb, IoanOnisei.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA, reprezentanta postului N24Plus, Nicoleta Popa, a spus că RCS&RDS nu retransmite înpachetele analogice această televiziune, în ciuda faptului că eaeste obligatorie la retransmisie. "Aveţi aviz din ianuarie pentruN24 Plus, dar postul nu apare în analogic, nici în Bucureşti şinicăieri în ţară. Postul N24 este şi în must carry (obligatoriu laretransmisie, n.r.", li s-a adresat Nicoleta Popa reprezentanţilorRCS&RDS.

Mihai Lucian i-a răspuns că N24 Plus este inclus în pacheteledigitale ale RCS&RDS.

"Postul N24 Plus este pe locul 12 în audienţe. Va trebui ca şipe partea de digital să respectaţi must carry-ul (programeleobligatorii la retransmisie, n.r.)", a spus, în schimb, RăsvanPopescu, preşedintele CNA.

Şi George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române deComunicaţii Audiovizuale (ARCA), a avut o părere similară. "Lautilizatorul final, abonatul, ajunge un serviciu fie analogic, fiedigital, care nu poate să ducă la discriminare. Este important caceea ce ajunge la un utilizator, la public, să fie guvernat deprincipiul must carry. Şi pe digital şi pe analogic, acestprincipiu trebuie să funcţioneze", a spus George Chiriţă.

În urma votului, doar propunerea lui Dan Grigore - somaţie cuintrare imediată în legalitate pentru RCS&RDS - a primitnumărul minim de voturi (şase) pentru a fi aplicată. În acestecondiţii, RCS&RDS nu mai are voie să retransmită în pachetelesale posturile Deutsche Welle, Italia 1, Canale 5, TF 3, TF 24,France 3, TVE, RTL Klub, 1 Music Channel.Hu şi Viasat 3.

În plus, în sancţiune, CNA va solicita RCS&RDS săretransmită în pachetele sale analogice postul N24 Plus.

Sancţiunea s-a aplicat în baza art. 74 din Legeaaudiovizualului, potrivit căruia "(1) Retransmisia de servicii deprograme de către distribuitorii de servicii se va face numai pebaza avizului eliberat de Consiliu".

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS esteunul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor deteleviziune prin cablu şi prin satelit, cu un număr de peste 2,55milioane de abonaţi. Societatea are peste 1.000.000 de utilizatoripe segmentul serviciilor de Internet. În afară de România,RCS&RDS furnizează, în prezent, servicii de telecomunicaţii înUngaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia, atât pentru zonarezidenţială, cât şi pentru cea de business.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
RCS&RDS ,
CNA ,
TELEVIZIUNI ,
Deutsche Welle
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.