RCS&RDS rămâne în consorţiu cu Antena1 pentru difuzarea Ligii I

RCS&RDS va rămâne în consorţiu cu Antena 1 pentru difuzarea meciurilor din Liga I, a declarat Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS, marţi, în şedinţa CNA, când compania de cablu a obţinut licenţă audiovizuală prin satelit pentru propria televiziune sportivă, Digi Sport.

89 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS rămâne în consorţiu cu Antena1 pentru difuzarea Ligii I

RCS&RDS rămâne în consorţiu cu Antena1 pentru difuzarea Ligii I

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de marţi o solicitare a S.C. RCS&RDS SA Bucureşti pentru acordarea unei licenţe audiovizuale prin satelit televiziunii tematice sportive Digi Sport. La şedinţa CNA a participat o delegaţie a RCS&RDS, condusă de Alexandru Oprea, preşedintele companiei.

Potrivit lui Alexandru Oprea, Digi Sport va fi o televiziune cu profil sportiv, cu emisie pe două sau mai multe canale - Digi Sport 2, 3 şi 4. Programele vor fi difuzate pe canale diferite, pe perioade scurte (1-2 ore), pentru asigurarea difuzării evenimentelor sportive transmise în direct şi care se suprapun pe un anumit interval orar.

"Par o replică în oglindă ale GSP. Par surori", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Totuşi, Alexandru Oprea a spus că Digi Sport nu va fi "o replică" a GSP TV. "Încercăm o abordare puţin diferită. Ceea ce vrem noi este să ne axăm pe un conţinut constând din competiţii româneşti şi internaţionale, mai puţine emisiuni de dezbatere. Va fi dificil ca, imediat după lansarea programului, să ne bazăm doar pe competiţii live. Ne bazăm pe Campionatul Spaniei şi Germaniei. Suntem în discuţii pentru achiziţionarea de drepturi pentru competiţii sportive care să fie transmise în timpul săptămânii, încercăm să obţinem drepturi pentru alte sporturi. Ne propunem să avem o abordare puţin diferită, vor fi calupuri de ştiri, în trei calupuri, dimineaţa, la prânz şi seara, dar ceea ce vom încerca să facem va fi să ne îndreptăm atenţia spre o serie de sporturi româneşti (...) care au fost neglijate, gimnastica, atletismul, luptele libere, canotajul, handbal, volei", a declarat Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS.

EL a spus că RCS&RDS a achiziţionat deja drepturile pentru trei ani pentru difuzarea campionatului de fotbal al Spaniei, dar şi drepturile pe o perioadă de un an pentru campionatul de fotbal al Germaniei, acest sport urmând să aibă o pondere de circa 50% din totalul programelor canalului Digi Sport. "Suntem în discuţii şi cu alte agenţii pentru alte competiţii", a mai spus Alexandru Oprea. "Marea parte a grilei postului nostru va fi bazată, însă, pe drepturi din competiţii, campionatul Spaniei, Germaniei şi posibil unele meciuri din campionatul României", a subliniat Oprea.

Meciurile din campionatul Germaniei au fost preluate pentru un an de zile de la Eurosport, RCS&RDS având dreptul să retransmită competiţia pe teritoriile României şi Ungariei. "Avem o tranzacţie cu Eurosport, care ne-a cedat drepturile de transmisie a meciurilor din Campionatul Germaniei", a explicat preşedintele RCS&RDS.

Totodată, Alexandru Oprea a mai spus că RCS&RDS va rămâne în consorţiu cu Antena 1 pentru difuzarea meciurilor din Liga I. "După cum ştiţi, drepturile s-au câştigat în consorţiu, pentru trei ani. Rămânem implicaţi în proiectul respectiv. În timp, putem discuta cu Antena, pentru că au fost unu-două-trei meciuri care nu s-au transmis şi să fie difuzate. Ne propunem ca aceste meciuri să fie preluate, transmise, pe Digi Sport", a explicat Oprea.

Alexandru Oprea a arătat, după şedinţa CNA, într-o declaraţie pentru presă, că RCS&RDS va respecta contractul cu Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru meciurile din Liga I. "Se apropie termenul de plată. Avem un contract cu Liga Profesionistă de Fotbal, o să-l respectăm", a spus preşedintele RCS&RDS. Alexandru Oprea a susţinut că nu au existat discuţii pentru ruperea consorţiului RCS&RDS-Antena 1. "Relaţiile cu Antena 1 sunt ca şi la început, suntem parteneri de consorţiu", a spus el.

Pe de altă parte, Alexandru Oprea a mai spus că RCS&RDS nu s-a consultat cu Antena 1 pentru lansarea televiziunii Digi Sport. "Nu au discutat cu Antena 1 despre lansarea acestui canal de sport. Nu aveam de ce să discutăm, este vorba despre lansarea unui canal al companiei, nu aveam de ce să discutăm cu altcineva din afară pentru asta", a explicat Oprea.

La şedinţa CNA, Alexandru Oprea a mai spus că prioritatea noului canal, Digi Sport, nu sunt audienţa sau profitul. "Din punctul nostru de vedere, obiectivul principal nu este audienţa. Noi credem că televiziunile de sport nu s-au îndreptat spre astfel de sporturi (altele decât fotbalul, n.r.) pentru că nu au generat o audienţă spectaculoasă (...) Ne dăm seama că nu va genera audienţă din start", a explicat Alexandru Oprea. El a precizat că noua televiziune va difuza şi alte programe, precum emisiuni de gimnastică de dimineaţă. "Este ideea de a îndemna populaţia să acorde mai multă atenţie sportului şi sănătăţii", a susţinut Alexandru Oprea.

Televiziunea Digi Sport va fi lansată la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie şi va fi retransmisă în pachetul de bază în reţeaua de cablu a RCS&RDS şi pe platforma digitală pe care compania o operează, respectiv Digi TV. Cheltuielile operaţionale pentru lansarea televiziuni Digi Sport sunt de 1.409.840 euro (2009), 1.805.227 (2010) şi 1.522.497 (2011), potrivit proiectului de licenţă depus de RCS&RDS la CNA.

"Aşa cum este şi GSP, (Digi Sport, n.r.) va fi în pachetul de bază, oferit abonaţilor, atât prin serviciul DTH (Digit TV, n.r.), cât şi pe reţelele de cablu. Va fi disponibil tuturor abonaţilor. Ne propunem, în timp, să oferim un conţinut premium pentru un preţ accesibil", a spus Alexandru Oprea. El a afirmat că noul postul TV va fi pus la dispoziţia altor operatori de cablu, contra unui cost care va fi stabilit ulterior. În acest context, Oprea a mai spus că a discutat cu reprezentanţii Antena 1, pentru a oferi şi GSP TV la un preţ mai mic pe abonat decât cel iniţial. "Am discutat să scădem tarifele propuse iniţial cu 60 de eurocenţi şi să facem o nouă ofertă operatorilor de cablu", a explicat Oprea.

Preşedintele RCS&RDS a explicat că intenţionează să lanseze o televiziune similară Digi Sport şi în Ungaria, în următoarea perioadă. "Nu este exclus ca, în viitor, să facem versiuni ale acestor canale şi în alte ţări", a explicat Oprea.

Digi Sport va difuza programe în producţie proprie - 50% şi producţii audiovizuale ale altor producători - 50%. Televiziunea va difuza programe de informare (15%) şi programe de divertisment şi alte tipuri de programe (85%).

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi operatori locali de telecomunicaţii fixe, televiziune prin cablu şi internet. RCS&RDS are în prezent peste 1 milion de abonaţi pe DTH, prin Digi TV, circa 1,4 milioane de abonaţi pe cablu în România şi circa 1 milion de abonaţi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Compania operează platforma digitală Digi TV şi deţine o licenţă audiovizuală pentru televiziunea Digi TV Info.

CNA a decis să acorde licenţă audiovizuală prin satelit postului Digi Sport, după mai multe discuţii între membrii Consiliului. Licenţa s-a acordat cu 9 voturi pentru şi 2 voturi împotrivă - Narcisa Iorga şi Dan Grigore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici