Realitatea TV, amendată cu 25.000 lei pentru "Alegerile Mihaelei" în care au apărut Oprescu şi Udrea

Televiziunea Realitatea TV a fost amendată cu 25.000 de lei pentru emisiunea "Alegerile Mihaelei", difuzată duminică, în care au fost invitaţi doi competitori electorali, Sorin Oprescu şi Rareş Mănescu, dar şi oameni politici ca Elena Udrea şi Crin Antonescu.

789 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată cu 25.000 lei pentru "Alegerile Mihaelei" în care au apărut Oprescu şi Udrea

Realitatea TV, amendată cu 25.000 lei pentru "Alegerile Mihaelei" în care au apărut Oprescu şi Udrea

Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), legislaţia audiovizualului privind campania a fost încălcată şi în emisiunea "Politică şi delicateţuri", cu Mircea Dinescu, difuzată duminică pe Realitatea TV. În respectiva emisiune a fost invitat şi Ludovic Orban, membru al PNL.

Prezent la şedinţa CNA, Alin Petran, directorul de reţea al Realitatea TV, a spus că emisiunea "Alegerile Mihaelei" a fost pregătită cu mult timp înainte de debutul campaniei şi nu a putut fi modificată structura emisiunii după ce, joi, Consiliul a adoptat Instrucţiunea care interzice prezenţa oamenilor politici în weekend, în campanie

"Promo-ul acestei emisiuni a fost difuzat cu mult timp înainte chiar şi de campania electorală. Aceşti invitaţi au fost stabiliţi cu mult timp înainte de apariţia Instrucţiunii. Eram puşi în situaţia de a nu mai putea modifica conţinutul emisiunii într-un timp atât de scurt", a spus Alin Petran.

Petran a spus că Realitatea TV a trecut prin mai multe campanii electorale, cum ar fi campania din 2008, când nu a existat o Instrucţiune a CNA care să interzică prezenţa tuturor oamenilor politici în weekend, în campanie. "Având în vedere şi caracterul specific al postului nostru şi al celorlate posturi de ştiri e foarte greu să realizezei emisiuni fără politicieni. E foarte greu ca în weekend să nu avem invitaţi politici", a spus Petran.

El a mai spus că nici emisiunea "Alegerile Mihaelei" şi nici "Politică şi delicateţuri" nu au avut "nici cea mai mică urmă de promovare electorală".

În schimb, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că în emisiunea "Alegerile Mihaelei" a fost invitat şeful organizaţiei Bucureşti a PDL, care reprezenta un candidat, dar şi Sorin Oprescu, candidat la Primăria Capitalei.

"Alegerea a fost făcută cu trei săptămâni în urmă. Domnul Oprescu a fost prezent ca invitat într-o emisiune de divertisment", a spus Petran.

"Campania electorală înseamnă doar atunci când un competitor spune «votaţi-mă»? Nu vi se pare că atunci când un candidat stă în studio şi vorbeşte despre câte vieţi a salvat, despre modul în care atâţia mii de oameni îi mulţumesc (...) nu vi se pare o campanie electorală, o înălţare a candidatului către culmile celui mai frumos candidat, medic şi nu olog", i s-a adresat Valentin Jucan lui Alin Petran.

Pe de altă parte, Christian Mititelu a făcut referire la lipsa de echilibru arătată de moderatori în cazul discuţiilor.

Valentin Jucan a propus o amendă de 60.000 de lei, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.

În schimb, Gelu Trandafir, membru al CNA, a propus o amendă de 25.000 de lei. Propunerea sa a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată.

Pe de altă parte, Alin Petran, reprezentantul Realitatea TV, a spus că a constatat cu surprindere că televiziunea a primit o amendă de 25.000 de lei, însă pentru încălcări similare postul Digi 24 a primit doar o somaţie publică, tot în şedinţa de joi a CNA.

Potrivit CNA, Digi TV a primit somaţie pentru că într-o emisiune pentru copii, difuzată în weekend, au fost prezenţi Nicolae Bot şi Ludovic Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici