Realitatea TV nu va primi sancţiuni pentru ştirea "ANAF, Arma lui Boc"

O propunere făcută de Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, de somare publică a Realitatea TV, pentru ştirea în care s-a spus că ANAF ar fi efectuat un control la Realitatea Media din ordinul premierului Emil Boc, a fost respinsă, joi, în urma votului membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.

62 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV nu va primi sancţiuni pentru ştirea "ANAF, Arma lui Boc"

Realitatea TV nu va primi sancţiuni pentru ştirea "ANAF, Arma lui Boc" (Imagine: www.gruprc.ro)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile de ştiri difuzate de Realitatea TV pe 22 şi 23 februarie. Potrivit CNA, în cinci emisiuni informative difuzate de Realitatea TV în 22 şi 23 februarie s-a afirmat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) efectuează un control de fond la Realitatea Media "din ordinul direct al premierului Emil Boc". Ştirea nu a fost însoţită de punctul de vedere al ANAF sau al premierului Emil Boc.

Astfel, în 22 februarie, în cadrul emisiunii informative "Realitatea de la 18.00", Realitatea TV a difuzat o ştire cu titlul "ANAF, Arma lui Boc" şi subtitlurile: "Pe 7 decembrie 2009, ANAF a început un control maraton la Realitatea TV", "Este un control care dublează un altul, care nu a descoperit nicio neregulă", "Durata investigaţiei ajunge la 3 luni, dublu faţă de orice alt control ANAF", "În primăvara anului 2009, ANAF a investigat exact aceleaşi contracte. Nicio neregulă" şi "Emil Boc este deranjat de atitudinea critică a Realitatea TV faţă de Guvern". Controlul ANAF a fost prezentat drept parte a unui "război nevăzut", început "din ordinul direct al premierului Emil Boc".

În ştire se mai spune că deputatul PD-L Silviu Prigoană a dat declaraţii publice despre datorii de zeci de milioane de euro ale Realitatea TV, "fără a aduce vreo dovadă în acest sens". Totodată, în ştire s-a făcut afirmaţia că "Emil Boc a mărturisit că în campania electorală a avut o cădere nervoasă din cauza atitudinii critice a postului faţă de acţiunile sale".

Aceeaşi ştire a fost difuzată şi în cadrul emisiunilor informative "Realitatea de la 21.00" din 22 februarie, "Realitatea de la 06.00", "Realitatea de la 07.00" şi "Realitatea de la 08.00" din 23 februarie 2010.

Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a spus că ştirea nu respectă principiul informării corecte şi cel al dreptului la propria imagine. "Postul dă un mesaj critic, acid la adresa primului-ministru (...) ca să-l intimideze. Aveţi vreo probă că primul - ministru a ordonat un astfel de control", a întrebat-o Ioan Onisei pe Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV, prezentă la şedinţa Consiliului.

Roxana Niculescu a spus că la Realitatea TV nu s-a primit nicio solicitare de la ANAF sau de la premierul Emil Boc, care ar fi vrut să-şi spună punctul de vedere pe acest subiect. Ea a mai spus că informaţiile prezentate în ştire, potrivit cărora ANAF ar fi efectuat un control la Realitatea Media din ordinul primului - ministru, au fost "pe surse".

"Dacă nu am fi dat pe surse, înseamnă că nu mai putem da nimic pe surse. Atacul nu a fost la adresa persoanei Emil Boc, a fost la adresa primului - ministru", a spus Roxana Niculescu. Ea a precizat că, dacă o să existe un punct de vedere pe acest subiect din partea premierului, postul Realitatea TV o va difuza.

În schimb, Ioan Onisei i-a răspuns că postul Realitatea TV ar fi trebuit să protejeze şi imaginea premierului Emil Boc. "Eu vă cer să respectaţi articolele 42 şi 71 din Cod (Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, n.r.), referitoare la informarea corectă şi pluralismul de opinie. Dumneavoastră (Realitatea TV, n.r.) faceţi referire şi la faptul că omul (Emil Boc, n.r.) a făcut o cădere nervoasă pentru cum Realitatea TV a tratat campania", a mai spus Onisei.

El a propus somarea publică a postului Realitatea TV, în baza art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Aelaşi articol prevede: "(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă", şi a art. 71 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare, membru al CNA, a făcut următorul comentariu: "Nu mă îndoiesc deloc de ce s-a afirmat acolo (în ştirea Realitatea TV, n.r.). Ce pot să constat vizavi de modul în care acţionează operatorii (televiziunile, n.r.) este că regula jocului s-a schimbat. Nu mai e pe vremea PSD, e pe vremea asta. Se aplică alte principii. Eu constat că vorbesc despre nişte datorii la stat pe care nu le-au plătit, despre un control de la stat (...)", a spus Mihai Mălaimare.

Propunerea de somare publică a postului Realitatea TV, făcută de Ioan Onisei, a întrunit însă numai trei voturi (Ioan Onisei, Dan Grigore şi Constantin Duţu), insuficient pentru ca sancţiunea să fie aplicată.

ANAF a transmis, marţi, printr-un comunicat, că inspecţia fiscală generală la Realitatea Media a fost decisă din cauză că societatea înregistra pierdere fiscală semnificativă în 2008, avea declarat un cuantum redus al obligaţiilor fiscale şi un volum semnificativ al tranzacţiilor derulate cu persoane afiliate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici