Realitatea TV, somată de CNA pentru "limbajul injurios" folosit de Dinescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public, în şedinţa de marţi, postul Realitatea TV, pentru emisiunea "Feţele cotidianului" din 12 ianuarie, în care Mircea Dinescu a folosit "un limbaj injurios" la adresa premierului Emil Boc.

52 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată de CNA pentru "limbajul injurios" folosit de Dinescu

Mircea Dinescu (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit art. 3, alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului "(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

În acest context, Grigore Zanc a propus ca membrii CNA să adreseze o scrisoare Parlamentului, pentru a cere un punct de vedere în privinţa situaţiei lui Mircea Dinescu. "Nu spun că trebuie să stabilim noi, dar să solicităm Comisiilor parlamentare să se pronunţe în acest sens, eu cred că este o chestiune absolut firească (...) Eu nu spun să interzicem postului să-l mai invite la emisiuni pe Mircea Dinescu", a spus Grigore Zanc.

Totuşi, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că art. 73 din Codul audiovizual se referă doar la "oamenii politici", Mircea Dinescu neîncadrându-se în această categorie.

"CNSAS nu administrează nimic, decât pe el însuşi. Nu are nicio funcţie administrativă (...) Art. 73 (din Cod, n.r.) se referă de fapt la oameni politici (...) Mircea Dinescu nu face politică în sensul de a participa vreodată la alegeri. Nu a făcut-o. Sensul acestui articol este de a nu lăsa oameni care într-o zi vin în faţa electoratului să facă emisiuni. Dinescu nu este om politic", a explicat Popescu.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că "potrivit Constituţiei, în România nu sunt puteri, ci sunt autorităţi". "CNSAS este definit ca autoritate a administraţiei publice centrale aflată sub control parlamentar", a spus Onisei.

El a propus ca o eventuală discuţie privind prezenţa lui Mircea Dinescu în postura de invitat al unor emisiuni TV cu subiect politic ar putea avea loc la comisiile parlamentare în momentul în care se va discuta Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii audiovizualului.

"Eu cred că articolul în sine este la limita a ceea ce putem noi să facem, ţine de regulamentul Camerei Deputaţilor, Senatului, de felul în care instituţiile îşi asumă un comportament pentru demnitarii lor. Nu decid eu cine poate să facă şi cine nu emisiune la televizor", a spus şi Gelu Trandafir.

Narcisa Iorga a spus că nu există temei în legislaţia audiovizuală pentru ca membrii CNA să sesizeze comisiile parlamentare în cazul lui Mircea Dinescu. Totuşi, ea a precizat că Dinescu emite numai opinii politice, deşi este membru al CNSAS. "Una este să fii demnitar în CNSAS şi să fii invitat ca şi scriitor, dar tu emiţi numai opinii politice. El este prezent ca ales politic sau ca invitat permanent numai pe emisiuni politice, şi la Stelian Tănase şi aici (la "Feţele cotidianului", n.r.)", a spus Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a spus că soluţia luată de Consiliu în şedinţa de marţi, respectiv somarea publică a postului Realitatea TV, este suficientă. "Ori va trebui să revizuim articolul de lege, ori să sancţionăm atunci când se întâmplă (...) El este un mare scriitor. Să ne amintim că Dinescu a avut opinii pro şi faţă de cei faţă de care acum are opinii contra. Nu vreau să-l privim absolut partizan. Eu cred că această chestiune cu «fascistoidul» ar fi meritat din partea celorlalţi (invitaţii în emisiune, n.r.) o reacţie. La chestiunea cu «bou», care este absolut nefericită, a existat o reacţie", a precizat Mălaimare.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici