Realitatea TV, somată pentru emisiunea "Ora de foc"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să someze public postul Realitatea TV pentru emisiunea "Ora de foc", din 28 octombrie, în care nu s-a respectat legislaţia audiovizuală privind echilibrul şi imparţialitatea.

179 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată pentru emisiunea "Ora de foc"

Realitatea TV, somată pentru emisiunea "Ora de foc"

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Ora de foc", difuzată în 28 octombrie de Realitatea TV. În prima parte a emisiunii moderate de Adrian Ursu şi Oana Stancu au fost invitaţi Mugur Ciuvică, Robert Turcescu, Cornel Nistorescu, Victor Ponta şi Lidia Mitchievici şi, prin telefon, Norica Nicolai. Titlul afişat pe ecran a fost "Băsescu, în capcana Hayssam".

Membrii CNA Gelu Trandafir şi Narcisa Iorga au spus că felul în care a fost gândită emisiunea, prin invitarea a doi oameni politici, Victor Ponta (PSD) şi Norica Nicolai (PNL), a determinat un dezechilibru în discuţii.

Totuşi, la începutul emisiunii, moderatoarea Oana Stancu a spus că Victor Ponta a fost invitat în calitatea sa de fost procuror. În plus, Adrian Ursu a spus că Norica Nicolai a intervenit telefonic în calitate de membru al Comisiei parlamentare de anchetă în cazul Hayssam.

"Este total dezechilibrat, iar moderatorul nu intervine absolut deloc. Singurele opinii care ar putea să aducă un echilibru sunt cele ale lui Robert Turcescu", a spus Gelu Trandafir.

El a făcut referire la faptul că în emisiune s-au adus acuzaţii la adresa Monicăi Macovei, fără a se prezenta probe. "Doamna Macovei nu l-a vrut în România, a zis«Nu, nu mi-l aduceţi în România, că nu vreau să ştiu ce zice Munaf, să meargă în altă parte»", a spus Victor Ponta în emisiune.

"Opinia moderatorilor este favorabilă majorităţii din studio", a spus şi Narcisa Iorga, care a apreciat că Victor Ponta nu s-a exprimat doar în calitate de fost procuror în emisiune, el fiind un cunoscut politician, membru al PSD.

În cele din urmă, Gelu Trandafir a propus somarea publică a postului Realitatea TV, pentru încălcarea art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă" şi a art. 71 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Membrii CNA au votat propunerea lui Gelu Trandafir şi postul Realitatea TV a fost somat public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici