Regizorul iranian Jafar Panahi s-a întors cu „Palme d’Or” în țara natală
Regizorul Iranian Jafar Panahi s-a întors la Teheran luni, după ce a primit premiul cel mare la Cannes.
Victoria de la Cannes a regizorului iranian vine după 15 ani de interdicții și prizonierat. „Haideți să lăsăm la o parte problemele și divergențele. Ce contează cel mai mult acum este țara noastră și libertatea țării noastre”, a spus Panahi pe scena Cannes-ului.
Victoria de la Cannes a lui Panahi a iscat o ceartă diplomatică între Iran și Franța, pe teme de artă
Câțiva fani ai regizorului și-au exprimat îngrijorarea pentru siguranța lui Panahi, dacă acesta se va întoarce în țara natală, dar regizorul nu s-a confruntat cu niciun incident.
La sosirea pe aeroportul din Teheran, Panahi a fost primit cu ovații, luni dimineață. Ba chiar, o persoană din public a îndrăznit să strige „Femeie. Viață. Libertate”, sloganul protestelor din 2022-2023, care a luat autoritățile iraniene prin surprindere.
Imaginile postate pe rețelele de socializare înfățișează un Panahi zâmbitor, primind flori și chiar a aflat și o veste bună: a primit viză pentru Australia, unde, în scurtă vreme, va avea loc Festivalul de la Sydney. „Nu-mi mai e teamă”, a spus Panahi în aeroport.
Ovaționat în Franța și în întreaga Europă, Panahi nu a primit aceeași reacție și din partea presei iraniene, care a acoperit subiectul en passant, ba chiar a iscat o ceartă diplomatică cu Franța.
Ministrul de Externe Francez, Jean-Noel Barrot, a caracterizat Victoria lui Panahi drept „un gest de rezistență față de regimul opresiv Iranian”, ceea ce l-a determinat pe omologul său Iranian să declare: „Nu sunt expert în artă, dar credem că evenimentele artistice și arta, în general nu ar trebui exploatate în favoarea unor obiective politice”.
Dar filmul lui Panahi, despre cinci iranieni confruntându-se cu un bărbat despre care cred că i-a torturat în închisoare, este profund politic.
Prietenul lui Panahi, regizorul Mohammad Rasoulof, a comentat pe Instagram: „Nu mai e mult și filmul lui Panahi, „A fost doar un accident”, va ajunge la audiența lui principală: poporul Iranian”, adăugând: „putrefacta mașinărie de cenzură a Republicii Islamice a fost împinsă în spate”.