Regizorul János Taub, membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a murit

Regizorul János Taub, membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a murit joi, la Budapesta (Ungaria), informează instituţia de spectacole.

71 afișări

János Taub, prim-regizor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în anii 1960, s-a născut în 1927, la Halmeu (Satu-Mare).

A montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj spectacole precum "Opera de trei parale" de Bertold Brecht, "Rubedeniile" de Zsigmond Móricz, "Îmblânzirea scorpiei" de William Shakespeare, "Căsătoriile se leagă pe pământ" de Sándor Huszár, "Omul în robă" de Pavel Kohout (montat împreună cu regizorul György Harag), "Flăcări negre" de William Dubois, "Sfântul Mitică Blajinul" de Aurel Baranga şi "Aceşti îngeri trişti" de D.R. Popescu.

Taub a absolvit Facultatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş în 1954, după care a devenit director şi prim-regizor al Teatrului Maghiar din Timişoara. Din 1962, el a fost angajat ca prim-regizor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Din anul 1971 a devenit membru al Teatrului Bulandra din Bucureşti şi profesor al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. În 1981 a emigrat în Israel, unde a lucrat la Teatrul Habimah şi Kameri şi a predat la Universitatea din Tel Aviv. Din 1986 a trăit în Ungaria, lucrând la instituţii de spectacole precum Teatrul Naţional din Budapesta, Teatrul "Szigligeti" din Szolnok, Teatrul "Radnóti", Teatrul de Comedie şi Teatrul "Új Színház". A fost fondatorul Teatrului "Művész".

Regizorul János Taub a fost distins cu titlul de membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj în anul 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici