Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate

Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul pentru întreaga activitate, iar proiecţionistului Elena Ciocan i se va acorda un trofeu special, la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie, informează organizatorii.

125 afișări
Imaginea articolului Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate

Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul şi directorul de imagine Nicolae Mărgineanu va fi omagiat cu premiul Gopo pentru întreaga activitate. Alături de el şi Radu Beligan, care va primi trofeul pentru întreaga carieră, organizatorii galei premiilor Gopo vor acorda o distincţie specială, proiecţionistei Elena Ciocan.

Născut în anul 1938, la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutului de Teatru şi Cinematografie "I. L.Caragiale", în 1968, secţia Imagine film. După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referinţă ai filmului românesc. Din 1990 a devenit şi producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea pentru opt lungmetraje.

Nicolae Mărgineanu a cochetat prima dată cu regia de film prin intermediul docudramei "Mai presus de orice" (1978, coregizat cu Dan Piţa) şi, un an mai târziu, graţie lungmetrajului de ficţiune "Un om în loden", ecranizare a romanului "Moartea vine pe bandă de magnetofon", de Haralamb Zincă, a primit premiul ACIN pentru debut. Nicolae Mărgineanu a revenit la Costineşti de încă patru ori, primind premiul pentru regie în 1986, cu "Pădureanca", ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Slavici, şi în 1988, cu "Flăcări pe comori", ecranizare după romanul "Arhanghelii", de Ioan Agârbiceanu. De asemenea, premiul pentru scenariu l-a primit în 1991, cu "Undeva în Est", inspirat din romanul "Feţele tăcerii", de Augustin Buzura, iar premiul special al juriului în 1994, cu "Priveşte înainte cu mânie", lansat în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin şi laureat cu marele premiu la Cinema de la Pesaro şi cu Delfinul de Argint şi premiul FIPRESCI la Troia, în Portugalia.

Alte filme de ficţiune realizate de acesta sunt: "Faimosul paparazzo", selectat în competiţia de la Moscova şi propunere a Asociaţia Criticilor de Film din România pentru Oscarul pentru film străin, "Binecuvîntată fii, închisoare", laureat cu premiul juriului pentru contribuţie artistică şi cu menţiunea specială a juriului ecumenic la Montreal, "Logodnicii din America" şi "Schimb valutar", recompensat cu menţiune specială a juriului la Montpellier şi premiul pentru interpretare masculină (Cosmin Seleşi) la Tetouan.

În ultimii ani, regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar, lansând producţii ca "Amfiteatre şi închisori" (2010), "Demascarea" (2011), "Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu" (2012) şi "George Manu, rectorul din Zarca Aiudului" (2013). În prezent, pregăteşte un nou lungmetraj de ficţiune, "Poarta Albă".

Vreme de mai bine de jumătate de secol (1962 - 2014), iubitorii de cinema au avut la Cinematograful Studio din Bucureşti un prieten de nădejde: Elena Ciocan. Devenită proiecţionist înainte de împlinirea majoratului, Cinema Studio a devenit a doua sa casă în care a cunoscut personalităţi importante ale cinema-ului naţional şi internaţional - Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Nikita Mihalkov. Dacă la Studio a ajuns dintr-o întâmplare, doar pentru că iubea filmele încă din copilărie şi pentru că naşul ei de botez era directorul Întreprinderii de Film Bucureşti, restul carierei nu a mai fost deloc o întâmplare. A făcut mai întâi practică, apoi şcoala de operatori, apoi s-a întors la acelaşi cinematograf.

Elena Ciocan îl adoră, încă, pe Anthony Quinn şi poate reproduce, pe de rost, toate replicile din "Zorba Grecul/ Alexis Zorbas" (Michael Cacoyannis, 1964) şi "Secretul din Santa Vittoria/ The Secret of Santa Vittoria" (Stanley Kramer, 1969). Iubeşte, încă, cu pasiune, filme precum "Pe aripile vântului/ Gone with the Wind" (Victor Fleming, 1939) şi "Naşul/ The Godfather" (Francis Ford Coppola, 1972).

Cea de-a opta ediţie a galei premiilor Gopo va avea loc luni seară, în Bucureşti, şi va putea fi urmărită în direct, pe ProCinema, dar şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro.

Gala premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, al Primăriei Municipiului Bucureşti, CreArT - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, al Operei Naţionale Bucureşti şi Babel Communications.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici