REPORTAJ: Literatura a făcut lege în faţa Parlamentului, printr-un lanţ uman, la Noaptea Cărţilor Deschise - GALERIE FOTO

Literatura a făcut legea în faţa Parlamentului, unde peste 1.500 de bucureşteni s-au aliniat, joi seară, într-un lanţ uman procultură. Volumele oferite gratuit şi-au găsit repede proprietari, care le-au deschis paginile pentru a marca Ziua Internaţională a Cărţii, dar şi Noaptea Cărţilor Deschise.

902 afişări
Imaginea articolului REPORTAJ: Literatura a făcut lege în faţa Parlamentului, printr-un lanţ uman, la Noaptea Cărţilor Deschise - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Literatura a făcut lege în faţa Parlamentului, printr-un lanţ uman, la Noaptea Cărţilor Deschise (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Isabel şi apele Diavolului", de Mircea Eliade, "Portret al artistului la tinereţe", de James Joyce, "Moştenirea Stonehenge", de Sam Christer, "Hannibal", de Nic Fields, "Moarte în nori", de Agatha Christie, "Ultima scrisoare de dragoste", de Jojo Moyes, "Genţiane", de Cella Serghi, "Legea conspiraţiei", de Christopher Reich, "Învierea", de Lev Tolstoi, şi "America", de Franz Kafka, s-au numărat printre volumele pe care iubitorii de literatură le-au putut primi gratuit joi seară, la cea de-a treia ediţie a evenimentului Noaptea Cărţilor Deschise.

Copiii nu au fost nici ei uitaţi, editura Litera pregătind cărţi speciale pentru ei, printre care "Tom şi Jerry - O zi la curse. Harababura" şi "Când stăpânul nu e acasă".

Zidul care înconjoară curtea Casei Poporului a prins "viaţă" începând de la ora 18.30, când oameni de toate vârstele s-au aşezat în faţa lui. Familii cu copii, liceeni, elevi de gimnaziu şi adulţi au venit, joi seară, la Palatul Parlamentului pentru a participa la Noaptea Cărţilor Deschise, un eveniment organizat de editura Litera şi ziarul Ring.

S-a stat în grupuri, s-a râs şi s-a discutat. Despre orice, nu neapărat despre cărţi. S-a vorbit despre politică, vremea rece de afară, nepotrivită, de altfel, pentru această perioadă a anului, dar şi despre planurile pentru 1 Mai. "E un alt loc de socializare", spunea o liceană.

"E bine, am ce citi de 1 Mai", spunea o tânără, stârnind râsul în grupul ei de prieteni: "Da, da, asta o să faci tu la mare. O să citeşti". "Poate pe tren", a completat fata. Alţi tineri au părut supăraţi. "Când e gratis, uite câtă lume. Stau la cozi, altfel nu ar cumpăra o carte", afirmaţie de la care a început o discuţie privind preţul cărţilor, dar şi lipsa de interes pentru literatură a românilor. Motivul lipsei de interes s-a dezbătut intens, în timp ce coborau spre Piaţa Constituţiei.

Mai departe, spre latura Casei Poporului cu Piaţa Constituţiei, un voluntar al editurii încerca să stabilească ordinea. "Vă rog, staţi pe un singur rând", le spunea acesta oamenilor care l-au înconjurat pentru a primi cărţi. Au fost şi oameni dezamăgiţi, care s-au certat cu voluntarii pentru că ei îşi doreau alte cărţi. O doamnă trecută de 50 de ani nu era mulţumită că a primit James Joyce, voia alt titlu, dar părea să nu-i convină ceilalţi autori de pe copertele cărţilor. Până la urmă, a plecat sub umăr cu Joyce.

Lumea s-a strâns în număr mare vizavi de parcul Izvor şi pe latura Parlamentului spre Piaţa Constituţiei. O maşină a jandarmeriei încerca să mute lanţul uman şi către Calea 13 septembrie. "Avansaţi şi către 13 septembrie. Sunt şi acolo teancuri de cărţi şi acolo nu e nimeni", se auzea din maşina autorităţilor. Nu se întâmpla nimic. Oamenii rămâneau pe loc.

"Nu mi-a plăcut anul trecut, am venit mai târziu şi toată lumea era îmbulzită", a declarat o participantă, pentru MEDIAFAX, adăugând faptul că, anul acesta, locul ales pentru a serba cartea este "mult mai aerisit". A venit şi cu o prietenă, cu care şi-a dat întâlnire în faţa Parlamentului şi care a spus că a atras-o ideea evenimentului.

S-au făcut selfie-uri cu cărţile în mână, iar cei care au primit Agatha Christie şi-au dat check-in pe Facebook. La 19.20, lumea deja citea din volumele oferite de editură, iar două fete făceau şi un fel de concurs, citind în acelaşi timp din cărţi, spre amuzamentul prietenilor cu care se aflau la eveniment.

Pe iarba din faţa Parlamentului, o mamă le citea celor doi băieţi ai săi dintr-o carte pentru copii. "Suntem foarte mari fani ai cărţilor şi citim foarte mult, mai ales datorită băieţelului mai mare, dar şi cel mic o ia pe urmele lui. Suntem abonaţi la mai multe biblioteci şi urmărim orice eveniment în legătură cu cărţile", a spus Erna pentru MEDIAFAX.

"Mi-ar plăcea ca literatura să fie de interes general, nu să rămână doar câţiva oameni pasionaţi de cărţi. Am văzut că erau oameni încântaţi că se oferă cărţi gratuite", a mai spus Erna, mamă a doi copii, Ioachim şi Carol.

Tot pe iarba din faţa Casei Poporului stăteau gemenele Anastasia şi Ecaterina. "Eu nu am chef să citesc", spunea una dintre ele, completată imediat de sora ei: "Dar eu am chef". Resemnată, cealaltă i-a spus că atunci se va preface şi ea că are chef să citească.

Un domn spunea că a venit pentru că la acest eveniment se află toţi prietenii lui. "Eu fiind Taxiul cu Bomboane, prima mare colaborare am avut-o cu editura Litera şi mă vedeam obligat să mă aşez în acest lanţ uman", a relatat Roman Ion Cristian pentru MEDIAFAX. "Orice eveniment care are legătură cu cartea schimbă măcar pentru o perioadă de timp ceva în noi. Absolut. Că este acest lanţ uman, că este 8 martie şi se împart cărţi sau orice eveniment, nu în toţi, dar în noi, cei care avem tangenţă cu literatura, schimbă ceva", a mai spus acesta. Manifestul procultură "măcar trage un semn de alarmă". "Acum este un lanţ uman pentru carte, mâine va fi un lanţ uman pentru Parlament, poimâine va fi unul pentru premierul nostru, pentru primarul nostru", a completat Roman Ion Cristian.

Bicicliştii care treceau prin faţa Parlamentului se opreau să vadă ce-i cu îmbulzeala. După ce se dumireau, plecau din nou la drum. Un altul, care şi-a tras bicicleta pe trotuar, şi-a luat o carte, a băgat-o în ghiozdan şi a plecat mai departe.

Se făceau deja schimburi de cărţi. O tânără de 20 de ani a spus că a venit în faţa Parlamentului pentru că este "o împătimită cititoare". "Mi s-a părut un lucru extraordinar la noi în ţară", a completat aceasta. "Sunt mulţi tineri şi mi se pare minunat că încă mai citeşte lumea", a spus tânăra, adăugând că a venit pentru ideea în sine, nu pentru faptul că va primi o carte gratuit. Pe de altă parte, crede că astfel de evenimente ar putea să le schimbe românilor percepţia privind literatura şi să-i facă să citească mai mult, pentru "a înţelege cu adevărat viaţa", explicând că citeşte peste zece cărţi lunar.

Pe Calea 13 septembrie, părea să fie trotuarul copiilor. O zână-fluture, îmbrăcată într-o rochie roz, le dădea autografe copiilor, în timp ce gaşca Zurli se juca cu cei mici.

Chiar dacă lanţul uman nu a fost perfect, începând de la ora 19.40, cei peste 1.500 de participanţi au deschis volumele pentru a marca astfel Ziua Internaţională a Cărţii, dar şi cea de-a treia ediţie a evenimentului Noaptea Cărţilor Deschise.

Din perspectiva organizatorilor, evenimentul este cea mai potrivită ocazie de a demonstra că şi românii acordă cărţii şi lecturii atenţia cuvenită şi se aliniază ţărilor din întreaga lume, în care este deja o tradiţie să se sărbătorească Ziua Internaţională a Cărţii prin campanii culturale foarte ample.

De exemplu, în Spania se organizează un maraton de citit care durează două zile, iar regele Spaniei decernează premiul Miguel de Cervantes. În Marea Britanie şi Irlanda au fost inventate "jetoanele pentru carte", care valorează 1 liră fiecare şi sunt distribuite pe parcursul anului în toate şcolile şi liceele pentru a fi folosite la achiziţia de volume, de Ziua Internaţională a Cărţii.

În Dubai, compania aeriană Emirate oferă cărţi pasagerilor, încurajându-i să le ofere la rândul lor în ţările unde călătoresc, orchestrând astfel o iniţiativă de schimb de cărţi pentru mai mult de 100 de destinaţii din toată lumea.

În Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii se organizează evenimente în cadrul cărora diverse organizaţii, companii şi persoane fizice donează sute de mii de volume. Concursuri de costume ale personajelor din cărţi şi competiţii pe Instagram cu fotografii ale cititorilor la metrou sunt alte forme de a marca Ziua Internaţională a Cărţii în mari oraşe din lume.

Primele două ediţii ale campaniei Noaptea Cărţilor Deschise au oferit participanţilor un impresionant spectacol al miilor de volume deschise, care acopereau perimetre mari din centrul Bucureştiului, aşteptându-şi cititorii. Aproximativ 20.000 de bucureşteni au luat parte la aceste evenimente, primind o carte Litera în dar şi sărbătorind Ziua Internaţională a Cărţii.

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această zi s-a născut şi a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov şi Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România. Începând din 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici