Reporteri fără frontiere: Libertatea presei, ameninţată în "era post-adevăr" după victoria lui Trump

Libertatea presei "nu a fost niciodată atât de ameninţată", a anunţat organizaţia Reporteri fără frontiere, care avertizează asupra efectelor negative ale atacurilor asupra presei, discursului toxic al liderilor autoritari şi erodării libertăţii presei în democraţiile consolidate.

211 afișări
Imaginea articolului Reporteri fără frontiere: Libertatea presei, ameninţată în "era post-adevăr" după victoria lui Trump

Reporteri fără frontiere: Libertatea presei, ameninţată în "era post-adevăr" după victoria lui Trump

"Drumul spre victorie a lui Donald Trump (...) şi campania pentru Brexit au fost marcate de atacuri la adresa presei, un discurs anti-presă extrem de toxic care a condus lumea spre o nouă eră, a post-adevărului, dezinformării şi ştirilor false," se afirmă în ediţia din acest an a raportului privind libertatea presei la nivel global, relatează France 24

Organizaţia trage un semnal de alarmă şi asupra declinului în Statele Unite şi Marea Britanie, care au căzut două locuri în indexul din acest an şi se clasează pe poziţiile 43, respectiv 40.

"Nu pare să fie nimic care să stopeze erodarea" libertăţii presei în democraţiile consolidate, avertizează organizaţia.

Libertatea presei este în pericol sau într-o situaţie foarte gravă în 72 de ţări, inclusiv Rusia, India şi China.

"Atacurile la adresa presei au devenit comune, iar apariţia de lideri autoritari este în creştere. Am ajuns în era post-adevărului, propagandei şi suprimarea libertăţilor," se mai afirmă în raport, Ungaria şi Polonia fiind în mod explicit menţionate în acest sens.

Ediţia de anul acesta a Indexului Global al Libertăţii presei plasează România pe poziţia 46, în urcare cu trei locuri faţă de raportul din 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici